Важното за теб: Илиана Раева с планове извън художествената гимнастика

10:00, 28 май 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 14197 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Следващият ни гост в поредицата „Важното за теб с Ники Кънчев“ е Илиана Раева. Каквото и да се напише за нея ще е малко, каквото и да се разкаже винаги ще може още, но безспорни са фактите, че тя е „Златно момиче“, в основата на успехите и медалите на отбора по художествена гимнастика. Радва се на постиженията на момичетата и се гордее със семейството си,  определя внучките си като „бижута“. Знае неизвестни и неизказани неща за „Левски“ и вече 37 години живее с емблемата на отбора Наско Сираков. Още вижте във видеото:

Илиана Раева казва, че когато си начело на сериозна организация като Българската федерация по художествена гимнастика нарастват желанията и амбициите да се развиваш все повече и повече, всяка година да надграждаш с идеи, труд, работа – отговорността става много голяма и ставаш заложник на своя проект и желание. Това е така, когато мечтите ти са много големи.

Нещото, което най-много е тежало е било това, че в името на Българската федерация по художествена гимнастика - на треньорите и момичетата да премълчава. Аз платих сериозни данъци за това, заявява тя.

По думите й и се е налагало да говори неща, които не е мислила и не е била съгласна. Научила се е на сериозна дипломатичност, защото не е отговаряла за себе си, а за много хора – за цял един спорт, който е под прожекторите не само в България, но и на света.

Раева сподели, че и се е налагало да работи с хора, към които няма кой знае какви симпатии – в личностно отношение. Но тяхното място и професионализъм не са били обект на никакво съмнение, че трябва да бъдат в художествената гимнастика. Случвало се е да прикривам, буквално да замазвам гафове, които при други обстоятелства няма да премълча. Усмихвала съм се и се е налагало да казвам: „Благодаря за помощта ти, за всичко което правиш, за да може художествената гимнастика да съществува в една нормална чисто човешка среда, без интриги“, споделя Раева.

С гордост и смелост заявява, че федерацията по художествена гимнастика е тази, при която има най-малко да не каже никакви интриги към днешна дата. До голяма степен това се дължи на нейната дипломатичност и начина, по който се  е научила да работи с хората.

„Това е компромис понякога дори с моята съвест, много тежък, но в същото време показва, че когато сложиш себе си, егото си, личните си страсти и симпатии и ги захвърлиш в името на художествената гимнастика виждаш успехът какъв е. Ние направихме от художествената гимнастика институция.

Няма федерация с толкова успехи през последните 10 години.

Илиана Раева споделя, че и е идвало да крещи, да разказва неща през какво е минала, но не го е направила и никой не знае за тях. Аз умея да се усмихвам, да бъда в този си вид – да показвам, че всичко е цветя и рози, защото това е необходимо на художествената гимнастика.

В душата и вътре е лава, ураган и го определя като тежко, но това от друга страна и е помогнало да овладява тези ужасни страсти, с които е родена, дадени са й и е израснала с тях. Тя признава, че е израснала в това отношение.

Нещото, което може да я извади от кожата й е тъпотията и глупостта, бавната реакция и мисъл. Иска хората да мислят с главите си, да разсъждават, а не да живеят като отнесени от вихъра в безтегловност в професионален план.

 В живота си Илиана Раева има два свята – на художествената гимнастика и на семейството, в които е различен човек.

В момента, в който влезе в залата всичко се преобразява независимо от състоянието, в което са били момичетата. „Максимален предел мобилизация и концентрация, дори и да съм в някакво цветущо настроение. Аз много умея и да ги зареждам, когато очакват най-лошото от мен, давам най-добрия бонус към тях и това ги зарежда страшно.

Командори ли вкъщи Илиана Раева?

Имало е случаи, в които дъщерите й Славея и Виолета са и казвали, че не е в залата. „Стига с това строй се, преброй се“.

Особено по време на пандемията, когато са си били вкъщи, но истината е, че когато види внучките си тя се разтопява и при нея има само една безгранична любов. Коренно различна е като баба, от това което е била като майка. Не може в никакъв случай да бъде строга към внучката си, което определя като пагубно. Опитва се да е малко по-строга, но не и се получава много.

Непрекъснато учи от трите си внучки – Илиана е най-голямата, а Емили и Асиана са бебенца, както и от децата си, защото ги определя като едно друго поколение.  Те са много спокойни, по уравновесени са от нея, защо тя непрекъснато се притеснява за нещо, или иска нещо.

Илиана Раева милее за младите българи.

По думите й харесва младото поколение, защото то притежава спокойствие, увереност и вижда, че у тях няма амбиция на всяка цена да постигнат определено нещо. „Ние бяхме възпитавани така, че нещо трябва да постигнем, че нещо трябва да станеш и да се занимаваш. Те умеят повече да наблюдават живота, природата, това което се случва около тях, имат време да анализират. Не знам дали имаме право да искаме те да бъдат като нас – те са следващият етап на развитието на човека. Може би ние трябва малко да се успокоим, да погледнем и да осъзнаем“.

Раева сподели, че не познава почти човек от нейното поколение, който да не е бил състезател по нещо, да не е тренирал – всички са имали един целенасочен живот. Младите не са така, но тя не мисли, че нейното поколение разбира света на младите хора.

Мнението й е, че младите са деца на своето време.

Според разбиранията й смисълът на живота е в израстването.

Споделя, че обича да чете много „Фейсбук“, защото придобива много ясна представа за младите.

Утайка съществува, откакто има хора, но тя е проблем на обществото, законите и правителствата. Не е неразрешим проблем – въпрос е на отговорност, на можене на тези, от които зависи да и се помогне, или да се заличи, или да се облекчим и да я култивираме и да тръгнат по един друг път“, убедена е в думите си.

Какво не знае Илиана Раева за Националния обор по художествена гимнастика – за включването му в кампанията „Защото сме хора“.

Раева и треньорите по художествена гимнастика на Националния отбор с огромна любов и усилие възпитават момичетата, които стават героите на едно общество. „Много е важно те да надграждат себе си, личността си и да бъдат посланици на светлото, бялото, чистото, доброто, на онова което ще зареди и помогне на много хора“.

Най-добрият приятел на Илиана е мъжът и Наско Сираков. През годините само той е знаел какво се е случвало в душата и сърцето й. „Душата и сърцето са най-важното нещо у един човек и трябва да ги пазим много.  Тях предадем и изгубим ли- ще изгубим и живота си.

Илиана  не обича да се обръща назад и да гледа към миналото си, но напоследък си признава, че го прави и се чуди как е устояла, защото е скрила повече неща, от които се виждат.

Какво би казала на младото си Аз?

„Ще кажа, че много го обичам и му се възхищавам, в много голяма степен дължа това, което съм на него. В същото време ще се надявам младото ми аз да харесва какво се е случило на по-мъдрото ми аз.

Желанието на Илиана Раева е да осъществява картините, които вижда в мечтите си.

Също така тя разкри и че много обича да анализира. „Има невероятна закономерност- това колкото дадеш, толкова ще получиш. Научила съм се да давам. Това ми носи огромно удовлетворение“, категорична е тя.

Илиана Раева и ролята и в спасяването на „Левски“

От 7-годишна Раева е на стадион „Георги Аспарухов“.

Тя споделя, че в младежките им години Наско е бил настоятелен и разказва как е пламнала връзката им, чрез посредник.

Илиана определя Наско като най-вещия човек във футбола, не защото е негова съпруга, а защото разбира от спорт. Запозната е с детайлите покрай Левски и с истината, а не това което се прикрива през годините. „Няма по-вещ човек от Наско с Левски, категорична е тя.

„Когато Наско е футболист през 1982г. и влиза при мъжете – „Левски“ е шампион. Той отива в „Сарагоса“ „Левски“ спира да е шампион. Връща се от „Еспаньол“, „Левски“ пак става шампион. Напуска отбора, той спира да е шампион, става „Славия“. Връща се като ръководител 1999г. Левски“ става шампион. Напуска 2002-2003 г. заради скандали, отборът пак спира да е шампион. 2004 г. Шампионска лига и европейски турнири. Напуска „Левски“- 12 години вече суша. Когато фактите говорят, всички трябва да мълчим.

„Фейсбук“ не е приоритет в живота на Сираков, затова използва профилът на жена си.

Илиана Раева заяви, че Наско Сираков не е странял от „Левски“ – никой не го е канил.

„Сега, когато всичко е сгромолясано, той чувства сила и възможност да помогне, притежава и качества, и морал. Той знае всяка една подробност, която се е случила в „Левски“ във всеки един момент. Има ясна картина за проблемите, за нещата които трябва да се случат и чувства някакъв дълг.

Това е нещо, което аз почувствах към художествената гимнастика и не съм си и мислила някога, че ще се занимавам с това. Аз какво ли не опитах да правя, но са ни написали, кой с какво ще се занимава. Това е негова съдба.

Не може да си знамето и емблемата и да си вън от този отбор.

Той и Мъри, през тези 4 години от можене и правилно ръководене на клуба докараха печалба 50 000 000 лв. на „Левски“.

Страстта от младостта им с Наско през годините се е превърнала в обич, уважение, спокойствие и хармония, което по никакъв начин не може да каже, че е по-малко от младежката дива любов. 37 години реално семеен и щастлив живот.

Раева разкри, че вече има планове извън художествената гимнастика.

Илиана разказа, че много обича да пише, да пресъздава и има огромна потребност да пресъздава.

„Гордея се, че съм в полза на гимнастиката, че дадох от себе си. Не живея със славата си от едно време. Искам другите да са шампиони.

Най-важното за нея е художествената гимнастика да е на върха. Семейството й, което е №1 в живота да са здрави и да имат сили да продължават да се радват на поколенията след тях. „Искам наистина в един момент в живота си като се обърна назад да се усмихна с едно удоволствие и да знам, че аз съм успяла да се променя, да израствам като личност – че съм еволюирала, а не деградирала.

Напишете коментар
Коментари: 14
1 Kaтя 11:35, 28 май 20

Илиана е прекрасна!

2 Анонимен 11:36, 28 май 20

Много интересно интервю, браво!

3 Ирмена 11:37, 28 май 20

Много харесвам Илиана и Наско - страхотна двойка. И двамата са умни и дейни хора - повече такива са нужни на България, за да вървим напред.

4 Славея 11:37, 28 май 20

Честита втора внучка!

5 Ивана 11:38, 28 май 20

Очаквам с нетърпение новото ѝ поприще!!

6 Анонимен 11:38, 28 май 20

Тази е навсякъде.... не ви ли омръзна????

7 Розованов 11:39, 28 май 20

Тази жена сякаш не остарява!

8 Kiril 14:15, 28 май 20

Браво

9 ДОБРИ СТОЯНОВ 14:50, 28 май 20

БЪЛГАРСКИ ФУТБУЛЕН ОТБОР С ПЕЧАЛБА ОТ 50 МИЛИОНА ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ?! АЙДЕ СКРИЙ СЕ БЕ

10 Анна 18:18, 28 май 20

По семпла Илиана, по симпатична! По мек глас и без натъртване, може би тогава щях да я приема!

11 Анонимен 19:32, 28 май 20

Това нарцистично същество не спря да кряка по телевизиите...

12 Анонимен 08:11, 29 май 20

Огромно его, с такъв кеф си се изтъква дори и когато ръси лъжи.

13 Анонимен 10:36, 30 май 20

Браво за интерюто!

14 Ник 05:41, 01 юни 20

Илиана говори едно, но е различно на това как действа. А и за нея няма нищо свято в името на целта. Къде са Лили, Нешка? Дали няма нещо общо с това?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама