Караниколов: Проверките в петролната асоциация нямат общо с идеята за държавни бензиностанции

08:32, 28 май 20 / Политика 25 1857 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

КЗК е независим орган и проверката в офисите на Българската петролна и газова асоциация няма нищо общо с тази верига бензиностанции. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на bTV.

Акцент на деня: Нещотърсачите от КЗК

Държавната петролна компания, която ще отговаря за данъчните складове, може да създаде търговско дружество – то ще е търговец по смисъла на закона и ще спазва всички правила. 

Българската държава притежава няколко обекта, които притежават празни обеми. "Дадем ли допълнителни мощности – много други участници ще може да влязат на този пазар, което означава по-добри цени и по-голямо качество на горивата", коментира той. 

Снимка: CanstockPhoto

Караниколов обяви, че изграждането на бензиностанциите няма да става с държавни пари, а дружеството, създадено от държавата, ще тегли заеми, и със свои, а не с държавни пари, ще изгради веригата бензиностанции.

"Поне два типа бензиностанции ще бъдат одобрени - малки и големи. Те ще са на различни локации из страната", допълни икономическият министър. 

По думите му на държавните бензиностанции хората ще видят реалната стойност на горивата, а цените на тези бензиностанции ще бъдат реални.

"Ще изградим и мрежа за зареждане на електрическите автомобили. Ако България не покаже, че иска да изгражда такава инфраструктура, то автомобилните компании няма да имат стимул за инвестиции", добави Караниколов. 

Министърът коменитира и изказването на президента, че идеятаза държавни бензиностанции е авантюра. "Президентството е ясно - каквото направим, те ще кажат обратното, няма да подкрепят. Президентът каза, че не било правилна мярка да се сваля ДДС за ресторантьорите - така е, но все пак сме в извънредна ситуация и този бранш беше напълно спрян, за разлика от много други сектори. Лавинообразно много сектори искат намаляване на ДДС, това е нормално. Но трябваше да помогнем на хотелиерството, защото те обещаха да се изсветли сектора и да се повишат заплатите. Мярката с намалено ДДС ще важи до края на другата година, тогава ще видим какъв е резултатът".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама