Джамбазки: Руската изложба е тежка и неприятелска провокация към българската история

13:24, 28 май 20 / Политика 25 1258 Шрифт:

Изложбата за Кирил и Методий в Руския културен център е тежка и неприятелска провокация към българската история. Това е последователната политика на това правителство на Русия. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки по време на онлайн представянето на отчета си за първата година от мандата на новия ЕП. 

"От няколко години, когато наближи 24 май, те се опитват по някакъв начин да ни провокират. Помните, че поздравяваха президента на братската ни, но не узряла Македония, опитваха се да се заиграват. Руските провокации са насочени по темата с Македония", категоричен е Джамбазки.

"Кирил и Методий, изпълнявайки държавна поръчка, създават Глаголицата. Поръчката е била на княз Борис и синът му цар Симеон Велики, които създават Златния век на българската книжнина. Учениците на Кирил и Методий  създават азбуката, на която пишем, в книжните школи. Руската държава се опитва да промени историята", казва евродепутатът.

Джамбазки и Слабаков отчетоха силна година в европарламента

"Това е една невероятна писменост и култура, която се разпростря из голяма част от земното кълбо. Аз съм учил за известно време в руско училище, където ни преподаваха, че Кирил и Методий са руснаци. Всъщност те никога не са стъпвали в Русия, защото по това време, когато те са били на мисии, Русия не е съществувала. Първата руска държава е Киевската Рус, а първият руски патриарх, който отива в тези земи, е отново българин по произход", категоричен е той.

По темата се включи и евродепутатът Андрей Слабаков. "В Русия винаги са искали Кирил и Методий да бъдат руснаци. Имат чувство за малоценност, защото са голяма държава и искат това световно достижение да бъде тяхно. Не ми изглежа красиво да се опитват да отнемат нещо, което е 100% българско. Те затова искат да наложат изрази като славянска писменост, но такава няма, има българска азбука", категоричен е  Слабаков. 

 Двамата са членове на групата на Европейски консерватори и реформисти в ЕП.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама