Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС отказа да възобнови делото за предсрочното му освобождаване

14:59, 28 май 20 25 1822 Шрифт:
Редактор:

ВКС остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС, по което е постановено определение за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, съобщиха от съда.

Тричленен състав на Върховния касационен съд оставя без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на производството по въззивно частно наказателно дело № 921/2019 г. на Софийския апелативен съд. Производството по делото се прекратява и определението на ВКС не подлежи на обжалване.

В мотивите си съдебният състав посочва, че искането за възобновяване на делото, с което ВКС е сезиран, налага да се извърши преценка за допустимост.

Съдът отмени забраната на Джок Полфрийман да напуска страната

На обсъждане стои първо въпросът подлежи ли влезлият в сила съдебен акт, постановен в производството за условно предсрочно освобождаване, на контрол по реда на възобновяването.

В определението пише, че в приложното поле на производството, предвидено като „извънреден способ“ за контрол, попадат влезлите в сила присъди и решения, както категория определения, отразени по съответни текстове от НПК или чрез препращане към посочените по чл. 341, ал. 1 НПК (и разпореждания). „Измежду отбелязаните няма определение по материята на условното предсрочно освобождаване – по чл. 440 НПК“, пишат върховните съдии.

По отношение на параметрите на преценката за допустимост съдиите отбелязват, че „няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено.“

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:17, 28 май 20

Лозан Панов си го връща на келемето на Пеевски

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама