Акцент на деня: Пак „замириса“ в екологията

17:30, 28 май 20 25 3677 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Отново проблеми в МОСВ. Този път на мушката на прокуратурата и жандармерията бяха зам.-министърът Красимир Живков и братята бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови. Разследването срещу тях е заради нерегламентирания внос на италиански боклук, за който текат проверки от началото на годината. След спецакцията Живков и още пет лица бяха задържани, но към момента няма информация сред тях да са и двамата братя.


Снимка: БГНЕС

Познатата схема

Схемата едва ли ще изненада някого. Според информацията, циркулираща в медиите, отпадъците са били внасяни от фирми на братя Бобокови, които държат площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка на отпадъци. А „отговорността“ на зам.-министъра е била да оказва натиск върху служители на МОСВ да издават нотификации за внос на опасни отпадъци на фирми, които не покриват изискванията. Несъгласните били освобождавани или принудени да напуснат.


Снимка: Прокуратура

Историята се повтаря

Днес Красимир Живков бе изведен от сградата на екоминистерството, като отказа да даде подробности пред медиите. Единственото, което обясни, е, че оказва съдействие на проверяващите и лаконично обясни, че „след водите темата е отпадъците“. По подобен начин на 9 януари бе арестуван бившият министър на околната среда и водите Нено Димов след разследване заради водната криза в Перник. След като прекара почти пет месеца в ареста, той беше пуснат под домашен арест.

Италианският боклук

Проверките на вноса на боклук от Италия текат в цялата страна от началото на годината. В средата на януари стана ясно, че разследването е установило, че с решение от 6 декември 2019 г. зам.-министър на екологията е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хиляди тона италиански отпадъци. Тогава обаче не стана ясно за кой от тримата заместници става въпрос.


Снимка: БГНЕС

Кой е Красимир Живков

Красимир Живков е зам.-министър на екологията в последните две правителства. В ресорите му са регионалните екоинспекции, управлението на водите и на националните паркове и Националната служба за защита на природата. Между 2009 г. и 2013 г. той е областен управител на Софийска област, а от 1999 г. до 2009 г. е последователно зам.-кмет и кмет на община Правец.  Името му присъстваше и в скандала с полупразния язовир "Бебреш", основен източник на питейна вода за Ботевград. Зам.-министърът се появи и в разследването на „Биволъ“ за двойно счетоводство във фирмата „Джи Пи Груп“.


Снимка: БГНЕС / Братята Пламен и Атанас Бобокови на годишния бал на КРИБ

Кои са братя Бобокови

Атанас и Пламен Бобокови имат два основни бизнеса - производството на акумулаторни батерии, което се извършва от „Монбат“, и маслен бизнес, развиван под бранда Prista Oil. Освен това са управляващи в сдружението „Съюз на колекционерите в България“, където фигурира и фондация „Тракия“ на Васил Божков. Фирмата им „Приста ойл“ също така е управляваща в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщи „Сега“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама