Очакваме около 5 млн. тона зърно тази година

13:28, 29 май 20 25 1800 Шрифт:
Редактор:

Очакваме добра реколта тази година, въпреки че годината е по-суха. Стопаните с пропаднали площи ще бъдат на 100% обезщетени. Това заяви на брифинг в Министерския съвет земеделският министър Десислава Танева след приключилия Консултативен съвет по зърно в МЗХГ.

Танева посочи, че очаква производството на зърно тази година да бъде около 5 млн. тона. Тя заяви, че страната ни ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, а цената ще се определя по същия начин.

"Според анализа няма данни за повишаване на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб", каза Танева.

За всички, които са със 100% пропаднали площи, ще се даде държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година, каза още земеделският министър. За тези, които са под 100%, няма да има държавна помощ.

Розопроизводителите ще бъдат категорично подкрепени според загубите, заяви министърът на земеделието.

Десислава Танева: Новият Закон за храните ще гарантира качество и сигурност

Това е секторът, който има категоричен спад на дохода, каза Танева и посочи, че именно розопроизводителите ще бъдат едни от първите подпомогнати.

От думите ѝ стана ясно, че министерството ще отдели 50 млн. евро за подпомагане на земеделските производители, а таванът за земеделския производител като обезщетение ще е 7 000 евро, за малки и средни предпрятия - 50 000 евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама