Вучич идва у нас по покана на Борисов

07:07, 01 юни 20 / Политика 25 2021 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Сърбия Александър Вучич, който ще пристигне на посещение у нас по покана на българския премиер. 

След двустранната среща Борисов и Вучич ще инспектират по въздух напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“. Двата проекта са от изключително значение за инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов ще посрещне президента Вучич на летище София и двамата ще обсъдят развитието на двустранните отношения в сферите от взаимен интерес. Акцент в разговора освен транспортната и енергийната инфраструктура ще бъде европейската перспектива пред Сърбия.

Трасето на „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части: 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница, участъкът от 14,5 км между ГКПП „Калотина“ и Драгоман, а третият участък с дължина от 16,16 км е от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента.

Снимка: БГНЕС

Най-сериозен е напредъкът при изграждането на трасето между Драгоман и Сливница. Строителните дейности започнаха през май миналата година, но тъй като на обекта се работи с пълна мобилизация независимо от мерките срещу COVID-19, очаква се строителството да приключи по-рано – в края на годината, вместо през 2021 г., какъвто е заложеният срок в договора.

По въздух министър-председателят Борисов и президентът Вучич ще разгледат също изграждащия се „Балкански поток“. Проектът e част от концепцията за газов хъб Балкан, чиято цел е утвърждаване на ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз.

По време на визитата премиерът Борисов и президентът Вучич ще направят оглед на място на газопровода в района на Летница, след което ще се отправят към Велико Търново на работен обяд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама