Корейски робот мери температура, пръска с дезинфектант и дава съвети за социална дистанция

12:40, 01 юни 20 / Култура 25 9357 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Робот, който се движи сам и е снабден с камери и LED екран, посреща посетителите във фоайето на централата на най-големия мобилен оператор в Република Корея и мери температурата им, пръска дезинфектант и почиства повърхности, предаде „24 часа“. 

"Моля, спазвайте социална дистанция", напомня учтиво, но с твърд тон белият робот, докато наближава трима служители на SK телеком, които си говорят.

В корпоративните среди в страната отдавна използват роботи при почистване и в производството, но технологията сега се развива в посока на търсенето от все повече компании на начини за намаляване на прекия човешки контакт в разгара на пандемията от COVID-19.

Роботът, разработен от SKT и Omron Electronics, обменя данни със сървъра си в реално време благодарение на 5G технологията на телекома.

Роботът подава сигнал за тревога, ако засече телесна температура над 37,5 градуса по Целзий и използва изкуствен интелект, за да определи дали има струпване на хора на едно място и да им напомни да се разпръснат. Освен това разбира, ако някой не носи защитна маска на лицето и му напомня да си я сложи.

"Въоръжен" с ултравиолетови лампи и два спрея с дезинфектант, роботът може да дезинфекцира 99 на сто от площ от 33 квадратни метра за десет минути, обясняват от телекома.

В Република Корея и малките и средни предприятия прибягват до роботи в условията на пандемията.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:28, 12 юни 20

Овцете изядоха хората-Англия!
Роботите и ядоха хората - Корея!
Хората - застрашен вид!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама