Борисов: Сърбите са добре дошли да посетят нашето море и планини

15:15, 01 юни 20 / Политика 25 1391 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Сърбите са добре дошли да посетят нашето море и планини, заяви премиерът Бойко Борисов пред сръбския президент Александър Вучич, който е на посещение у нас. 

По-късно двама проведоха и работен обяд във Велико Търново, по време на който изразиха удовлетворение, че динамиката на отношенията между България и Сърбия е на необходимото ниво, дори и в условията на епидемия от COVID-19.

От днес приемаме туристи от 29 държави

Борисов отбеляза мобилизацията на страната ни в борбата срещу коронавируса, както и значението на солидарността и взаимопомощта между държавите в условията на пандемия. Министър-председателят акцентира върху бързата реорганизация в българското производство, така че то да започне изработката на защитни средства за борещите се на първа линия срещу заразата. Обезпечавайки българските нужди за кратко време, страната ни имаше възможност да окаже подкрепа и на други държави, включително Сърбия. В потвърждение на приятелските отношения и в дух на взаимопомощ в началото на месец май България направи дарение от 132 защитни комплекта за медицинския персонал на първа линия в здравните домове на Босилеград и Цариброд, в болниците в Пирот и Сурдулица, в медицинския център в Звонци.

Подготвя се и ново дарение.

Министър-председателят Борисов изтъкна значението на туристическия сезон и обмена на туристи със Сърбия. Премиерът отбеляза, че страната ни ще стартира летния сезон при спазване на здравните изисквания и посочи, че от днес се премахва задължителната 14-дневна карантина за пътници от повечето страни от Европейския съюз, както и за други държави, включително Сърбия.

В рамките на работния обяд премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България винаги е изразявала принципна подкрепа за европейския път на Сърбия. Като потвърждение на тази политика, в последните четири години страната ни е предоставила безвъзмездна финансова подкрепа по програмата Официална помощ за развитие от 2,5 милиона лева, като ще продължи да го прави и в бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама