Децата във времената на кризата COVID-19

18:06, 01 юни 20 25 1991 Шрифт:
Автор:

Пандемията COVID-19 е човешка трагедия с огромни размери. Често чуваме, че това е заболяване, което не е дискриминиращо, но на практика е точно обратното. Уязвимите групи - възрастните хора, бездомните хора или хората с хронични заболявания, например, са изложени на по-голям риск, както и жените, които съставляват несъразмерно голям брой от медицинските работници и болногледачи в пряк контакт с вируса. Около това мнение се обединиха  пред TOPNOVINI.BG Дубравка Шуица, заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за демокрацията и демографията, и Дидие Рейндерс, комисар по въпросите на правосъдието. 

"Децата са сериозно засегнати от мерките, предприети за противодействие на разпространението на болестта. Ето защо, докато изготвяме плановете си за възстановяване, трябва да гарантираме, че децата не стават мълчаливи жертви на тази криза, като се съобразяваме с техните нужди и права, както и като отдадем заслуженото внимание на тяхното мнение и притеснения", категорични са те.

В световен мащаб около 1,5 милиарда деца са извън училище поради наложени ограничения. Новите технологии помогнаха да реорганизираме обучението на децата си и да поддържаме връзката между тях. Но за разлика от възрастните, децата са в такъв етап от житейското си развитие, по време на който въздействието на кризата е далеч по-голямо.

Снимка: ЕК

"Много по-голямо е въздействието върху едно дете извън училище, отколкото върху възрастен, който е извън офиса си за същия период от време. Много деца изпитват емоционално страдание поради физическото дистанциране и несигурността за бъдещето си. Тъй като новата ни нормалност може да изисква продължително дистанционно обучение, трябва да се осигури равен и безплатен достъп до качествено цифрово образование и образователни програми по обществената телевизия. Не на последно място поради факта, че преминаването към домашно обучение и онлайн образование породи неравенства при достъпа до образование за деца от семейства в неравностойно положение, като  родителите или детегледачите не винаги могат да помагат с домашните или да осигурят достъп до технологично оборудване или интернет", заявяват комисарите.

В условията на извънредна ситуация българинът не реагира първосигнално, а като мислещ човек

Според тях много деца са прекарали по-голям и често неконтролиран период от време онлайн, което увеличава уязвимостта им към рисковете на цифровия свят. Трябва да сме сигурни, че децата са оборудвани с инструментите и нужните знания, за да са в безопасност онлайн. Родителите и учителите също трябва да бъдат подкрепяни, включително по отношение на новите образователни технологии.

"За децата, които вече живеят при несигурни социално-икономически условия, достъпът до подкрепа и социални услуги е допълнително ограничен, което крие опасност от задълбочаване на бедността, тъй като доходите на родителите им са засегнати от икономическия спад вследствие на кризата. Домашното насилие се е увеличило, като децата и жените са най-засегнати. Голяма част от малтретирането се случва незабелязано, при затворени врати, извън погледа на учители или социални работници", допълват още те.

Снимка: ЕК

"Благодарение на законодателството на ЕС повечето държави-членки на ЕС вече разполагат с линия за помощ за деца (116 111 европейски номер) и гореща линия за изчезнали деца (116 000 европейски номер). Днес, повече от всякога, е изключително важно тези услуги да бъдат адекватно подкрепяни, финансирани и достъпни за всички деца в нужда. И трябва да осигурим помощ за здравословните проблеми на децата, включително тяхното психично здраве, например чрез психосоциална подкрепа, консултации, социални и защитни услуги. Много деца, живеещи в детски заведения, не са били в състояние да видят семействата си седмици наред или са били изпращани обратно у дома за дълго време, без адекватна подкрепа както по време, така и след периода на изолацията. Децата в центрове за задържане на непълнолетни са изправени пред подобни предизвикателства. Кризата, пред която сме изправени, изисква усилия за осигуряване на достъп до правосъдни системи, подходящи за деца и устойчиви на криза", казват още Шуица и Рейндерс пред TOPNOVINI.BG.

И допълват, че всичко това илюстрира защо е от решаващо значение да обърнем сериозно внимание на правата на детето в нашите усилия за възстановяване и плановете ни за реагиране. Възстановяването на нашата социална среда и подготвянето на по-добро бъдеще за нашите деца и бъдещи поколения е в основата на политиката на Европейската комисия за възстановяване от 27 май. Предлагаме финансова подкрепа за мерките за борба с бедността при децата. Комисията ще представи Програма за умения в Европа и актуализиран план за действие в областта на цифровото образование, който ще включва цифровите умения на децата. Комисията ще предложи и Европейска гаранция за деца през 2021 г., за да могат всички деца имат достъп до основни услуги като здравеопазване и образование.

Радев: Децата са националното ни богатство и заслужават по-добро бъдеще

"Трябва да се обърнем към децата и младите хора, за да можем да разберем истински реалностите, през които са преминали по време на тази пандемия. Това ще ни даде възможност да развием правилните политики, за да ги подкрепим възможно най-добре. Работейки за подготовката на новата цялостна Стратегия на ЕС за правата на детето, която ще бъде приета в началото на 2021 г., ще използваме опита и последиците от кризата COVID-19 и ще разчитаме на експертния опит на организациите за правата на детето, за да включим детските гласове в нашата Стратегия", категорични са членовете на ЕК.

"Тъй като все още не сме напълно в състояние да предвидим дългосрочното въздействие на тази криза върху нашите деца, трябва да гарантираме, че нашите планове за възстановяване отчитат техните нужди. Когато казваме, че децата са бъдещето, не бива да забравяме да добавим, че те са личности със собствени права тук и сега. Наше задължение е да ги защитим - и най-добрият начин да го направим е като ги включим в нашата работа, в настоящето и в бъдещето", завършват Шуица и Рейндерс.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама