Кадиев: Ако картинките на Божков са верни, той се е "отчел" на властта със 130 млн. лева

21:15, 01 юни 20 25 2760 Шрифт:
Редактор:

Васил Божков е бил галеник не само на ГЕРБ, но и на Орешарски, и властите преди това. Това заяви пред bTV Radio Георги Кадиев. По думите му бизнесменът е бил под чадър през цялото време.

Днес обвиняемият бизнесмен Васил Божков пусна обещаната "Истинска приказка" във "Фейсбук" под формата на комикси. "Всички прилики с действителни лица и събития не са случайни", пише Божков за историята в картинки.

В приказката си Божков се връща към 2014 година и законодателни промени.  Кадиев обясни, че през 2013г. са направени законодателни промени, но са изпуснати по невнимание лотарийните игри. Година по-късно той инициира промени, които да обложат лотарията с 15% данък върху оборота. В пленарната зала обаче предложението не е прието, а ГЕРБ инициират нови промени. Така се запазва възможността, дадена по времето на кабинета "Орешарски", но с гласовете на ГЕРБ - "операторите" на хазартни игри "да си избират" какви такси да плащат.

В серията картинки Божков намеква, че е плащал 20% от печалбата от "Национална лотария" под формата на подкуп, за да може тя да се облага по различен начин. В тази връзка Кадиев изчисли, че ако твърденията са верни, това означава, че бизнесменът е отчел на управляващите 130 млн.лева за последните 5 години.

Шефът на „Национална лотария“ опроверга Божков, фирмата не е плащала никакви подкупи

Той коментира още, че вероятно в момента Божков прави опит да сключи сделка с властта, за да няма последствия за него. Според Кадиев, за да се стигне до сегашната ситуация, на Божков трябва да му е бил поискан по-висок процент. След като той не се е съгласил, те са му казали: Добре, тогава ще вземем 100%, допълни Кадиев.

Бившият зам.-министър на финансите коментира още, че съжалява за случващото се в министерството. По думите му е невъзможно министърът да не е знаел какво се случва в държавната комисия по хазарта или да не е забелязал липсата на 700 млн.лв приходи в бюджета. Кадиев допълни, че няма обяснение защо прокуратурата не проявява интерес към случващото се.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама