Поглед назад: Идеологът на Българското възраждане

08:00, 03 юни 20 / Поглед назад 25 1877
Снимка: Уикипедия

На 3 юни умира Паисий Хилендарски - един от най-значимите и почитани народни будители. Той е автор на "История славянобългарска" и идеолог на Българското възраждане. Наричан е още Отец Паисий.

За първите години от живота му сведенията са оскъдни. Паисий пише, че е роден в Самоковска епархия през 1772 година. Светското му име е Петър или Пенко. Няколко населени места претендират, че са родно място на Хилендарски, но като такова се утвърждава Банско.

Той не получава системно образование. На 23-годишна възраст се замонашва в Хилендарския манастир, където по-късно става йеромонах и проигумен. 

Сред монасите в светогорските манастири се водят непрестанни спорове за миналото и величието на своя народ, което провокира Паисий да напише история на българите.  Той усилено започва да събира сведения от манастирските кондики, поменици, жития на светци, летописи и разкази на монаси. През 1861 година Хилендарски посещава Сремски Карловци, за да търси още сведения.

След като се завръща в Света гора Паисий се премества в Зографския манастир, където през 1762 година завършва "История славянобългарска".

Хилендарски обикаля из страната, за да разпространи своя труд, събирайки и помощи за манастира. През 1765 година в Котел се среща с поп Стойко Владиславов, по-известен като Софроний Врачански, който прави първия препис на "История славянобългарска".

През следващите няколко години продължава да обикаля из Серско, като след много усилия, всеотдайно служене на делото и лишения, Пасий Хилендарски умира в село Амбелино, на път за Света гора през 1773 година.

Паисий Хилендарски остава в историята като будител, който се е стремял да събуди народностното съзнание на българите и да внуши, че имаме основания за високо национално самочувствие.

Из страниците на "История славянобългарска", снимка: Уикипедия

"О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци.

И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели.

Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах".

Из "История Славянобългарска"

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!