Рецепта за пъстра оризова салата

16:40, 02 юни 20 / Любопитно 25 695 Василена Йорданова
Снимка: ТОПНОВИНИ

TOPNOVINI.BG, Ути Бъчваров и BOLGARE се включихме в инициативата за подкрепа на българските производители. В поредица от видеа ви предоставяме няколко вкусни рецепти, които да приготвите за вашите близки.

Ето как да приготвите пъстра оризова салата:

Необходимите продукти са:

250 г бланширан ориз

1 чл куркума или къри

1 връзка пресен лук

1 връзка пресен чесън

1 връзка киселец

100 г бейби спанак

1 връзка лапад

1 лют чушка

1 лимон

2 сл зехтин

1/2 чл сол

 

Идеята е да превърнем ориза в искрящ продукт за салата. Благодарение на натуралната боя - куркума или къри. 

Възврете 3 л вода, подсолете я и сложете вътре кърито и куркумата. Добавете ориза, без да го миете, и го варете докато омекне. Внимавайте да не го разварите. За целта препоръчвам използването на бланширан ориз, защото с него вероятността за грешка е минимална. 

Веднага, щом сметнете, че е готов, го извадете и го стопирайте, бланширайте със стодена вода. Добре го изцедете, ако има нужда допълнително оселете и овкусете с олио или зехтин, за да останат зрънцата красиви и да не се слепят

За зелената чопеница нарежете всички зелении на ситно. Като дебелите жилки от листата задължително отделете.

Настържете кората на лимона и я добавете към нарязаното. А на останалата част махнете кората и внимателно отделете филетата на плода, които трябва да намереже на малки парченца. 

Добавете това към нарязаната зеления, по възможност и още малко лимонов сок. Задължително нарязана на ситно люта чушка, но почистена от семките. И зехтин на вкус.

Принципът е отделните ингридиенти на салатата, зелена част и ориз, да бъдат овкусени в отделни купи и чак накрая да бъдат смесени. Съветвам ви смесването да стане непосредствено преди сервирането, като, разбира се, ефектното поднасяне може да стане като сложите от салатата в малка купичка, предварително намазана отвътре с олио, и я обърнете в чинията във вид на полусфера. Излишно е да ви предупреждавам, че охладената салата върви и с бутилка охладено българско вино БОЛГАРЕ!

Наздраве с това прекрасно, пъстро, лятно мезе!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!