TOPNOVINI.BG, Ути Бъчваров и BOLGARE се включихме в инициативата за подкрепа на българските производители. В поредица от видеа ви предоставяме няколко вкусни рецепти, които да приготвите за вашите близки.
Ето как да приготвите пъстра оризова салата:
Необходимите продукти са:
250 г бланширан ориз
1 чл куркума или къри
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 връзка киселец
100 г бейби спанак
1 връзка лапад
1 лют чушка
1 лимон
2 сл зехтин
1/2 чл сол
Идеята е да превърнем ориза в искрящ продукт за салата. Благодарение на натуралната боя - куркума или къри.
Възврете 3 л вода, подсолете я и сложете вътре кърито и куркумата. Добавете ориза, без да го миете, и го варете докато омекне. Внимавайте да не го разварите. За целта препоръчвам използването на бланширан ориз, защото с него вероятността за грешка е минимална.
Веднага, щом сметнете, че е готов, го извадете и го стопирайте, бланширайте със стодена вода. Добре го изцедете, ако има нужда допълнително оселете и овкусете с олио или зехтин, за да останат зрънцата красиви и да не се слепят.
За зелената чопеница нарежете всички зелении на ситно. Като дебелите жилки от листата задължително отделете.
Настържете кората на лимона и я добавете към нарязаното. А на останалата част махнете кората и внимателно отделете филетата на плода, които трябва да намереже на малки парченца.
Добавете това към нарязаната зеления, по възможност и още малко лимонов сок. Задължително нарязана на ситно люта чушка, но почистена от семките. И зехтин на вкус.
Принципът е отделните ингридиенти на салатата, зелена част и ориз, да бъдат овкусени в отделни купи и чак накрая да бъдат смесени. Съветвам ви смесването да стане непосредствено преди сервирането, като, разбира се, ефектното поднасяне може да стане като сложите от салатата в малка купичка, предварително намазана отвътре с олио, и я обърнете в чинията във вид на полусфера. Излишно е да ви предупреждавам, че охладената салата върви и с бутилка охладено българско вино БОЛГАРЕ!
Наздраве с това прекрасно, пъстро, лятно мезе!
Добави коментар