Руската ваксина срещу COVID-19 може да се прилага чрез кисело мляко

15:49, 02 юни 20 / Свят 25 1063 Шрифт:
Редактор:

Руски учени разработват ваксина срещу новия коронавирус, която ще може да бъде вкарвана в организма под формата на кисело мляко, предава ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на вицепрезидента на Руската академия на науките Владимир Чехонин. Работата по създаването на препарата се осъществява от Института по експериментална медицина в Санкт Петербург.

Той се отнася към вида мукозални ваксини, които се вкарват в организма през устата под формата на аерозол или на капки. По правило антигените на подобни препарати са затворени в микрокапсули, което ги защитава от хранителносмилателни ферменти, предава БТА.

"Мишената за клонирането се явява ген, кодиращ S-белтъка на коронавирсуа. По този начин генът се вкарва в областта на повърхностните власинки на бактериите на пробиотика и се формира бактерия с имуногенен белтък от вируса на повърхността. Подобна ваксина може да се прилага под формата на продукт, като киселото мляко. Понастоящем се провеждат доклинични изпитания на тази ваксина", заяви Чехонин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама