Зрелостниците пишат по Вариант 2 на втората задължителна матура

08:07, 03 юни 20 25 1673 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес зрелостниците се явяват на втората си задължителна матура. Тя ще започне в 9 ч. и е по предмет по избор. Малко след 7.30 часа Вариант номер две на матурата беше изтеглен от журналист в сградата на образователното министерство, предаде БГНЕС.

Заявления да се явят на втората матура са подали 37 116 ученици. Други 11 548 са предпочели възможността вместо на втора матура по общообразователен предмет да се явят на държавен изпит за получаване на степен на професионална квалификация, който ще се състои на 5 юни.

И тази година най-много зрелостници са избрали да положат изпит по английски език – 11 000 ученици. На второ място е биологията, предпочетена от почти 9 000 младежи.

Матурата ще премине при същите мерки за безопасност, както първата - по български език. Всички зрелостници трябва да носят маски, а на входа на учиищата ще им се мери температурата. Учениците с висока ще бъдат връщани вкъщи. Училищата, в които над 100 зрелостници ще държат матура, трябва да осигурят най-малко два входа за достъп до изпитните зали.

Изпитите след 7. клас ще са на 15 юни по български и на 17 юни по математика. Изпитът по английски език няма да се провежда. По български език и литература няма да има въпроси, свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и с "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, „Заточеници“ на Яворов, „По жицата“ на Йовков и „По жътва“ на Елин Пелин. По математика няма да има задачи свързани с неравенства и успоредни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама