На пост трябват поне по двама водни спасители

12:51, 03 юни 20 25 1317 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На един спасителен пост трябва да има двама душиТова заяви заместник-министърът на спорта Стоян Андонов на брифинг за началото на летния сезон и наличието на водни спасители по родното Черноморие. Андонов обяви, че има уверението от министъра на туризма, че това ще се спази.

БЧК: По един спасител на пост може да създаде риск за плажуващите

За плажовете в големите курорти постовете на водните спасители остават на 100 метра. "Моето лично мнение и на нашата Комисия по водно спасяване към БЧК е, че един воден спасител е крайно недостатъчен и не го препоръчваме на концесионерите на плажовете", категоричен бе Андонов. 

Той посочи, че повече удавници има на неохраняемите места. Целта е навсякъде да се обърне внимание на мерките за безопасност за ползване на водните басейни. 

Броят на удавените през миналата година е 96, което ни нарежда на едно от първите места в Европа и в света по нисък брой на инциденти, обяви директорът на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов, цитиран от БТА.

Стои предизвикателството да се намали още броят на удавените. Преди години удавените деца за година бяха 35-45, сега броят им е намалял до 10-15, посочи Налбантов и допълни, че това са основно деца от ромски произход, които не могат да плуват, а и няма къде да се научат. През 2019 г. са били спасени 3783 души.

Председателят на БЧК Христо Григоров настоя плуването да стане задължителен предмет в училище, което би довело до намаляване на водния травматизъм. Сега едва 22 на сто от населението ни може да плува, допълни той. В отговор на това зам.-министър Андонов отговори, че делегираните бюджети в училищата не достигат за поддържане на басейни, но клубове могат да кандидатстват по програми за безплатно обучение по плуване на деца.

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Cardemepe 01:29, 13 мар 23

For on cycle side effect prevention and more commonly for post cycle therapy PCT needs best cialis online Craig Breslow, the winner because he got the final out of the RaysГў sixth, got the next four outs before giving up a single to Escobar with one out in the eighth

2 FarmFourl 11:43, 09 фев 24

cialis pills for sale PMID 28762370 Review

3 GraicaDaP 18:46, 21 фев 24

fincar finasteride online canada Furuya R, Kumagai H, Takahashi M, Sano K, Hishida A

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама