ЕК предлага 24 млрд. евро за възстановяване на селското стопанство

16:05, 03 юни 20 / Свят 25 1539 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Европейската комисия предложи да отпусне 24 милиарда евро за възстановяване на селското стопанство от своя фонд „ЕС от ново поколение“, който следва да осигури финансова подкрепа за възстановяването на икономиката на ЕС от 750 милиарда евро за следващите седем години. Това обяви еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан, представяйки инициативата в Европейския парламент.

"Фондът „ЕС от ново поколение“ предвижда допълнително финансиране за селскостопанския сектор на ЕС като част от Общата селскостопанска политика на съюза. Тези средства ще ни позволят да подобрим процеса на възстановяване след кризата в селското стопанство", каза еврокомисарят.

Спасяването на човешки животи и запазването на поминъка трябва да вървят ръка за ръка

Европейската комисия представи проект за създаване на фонд за икономическо възстановяване на ЕС след пандемията на 27 май. Средствата от него ще бъдат разпределени като приоритет за развитието на проекти и компании, които могат да помогнат за постигане на идеологическата цел на Европейската комисия - изграждането на нова икономика на ЕС с нулеви въглеродни емисии до 2050 г. За планиране на погасяването на сумата до 2058 г. ще е необходимо да се въведат нови данъци и да се увеличат вноските на страните-членки в бюджета на ЕС в бъдеще.

Ева Майдел: Планът за възстановяване доказва, че ЕС действа решително, когато е нужно

Сега създаването на този фонд трябва да бъде одобрено от страните от общността в Съвета на ЕС и политическите партии на Европейския съюз в Европейския парламент. За да гарантира положителна реакция на европейските политици на тези предложения, Европейската комисия провежда два или три видеобрифинга всеки ден от 28 май с обяснения на тази програма. При тях европейските комисари подробно описват плановете за бъдещото разпределение на парите в подчинените им сектори на икономиката и обществения живот на Европейския съюз, ако предложението на Европейската комисия бъде одобрено. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама