25 са новите случаи на коронавирус у нас

08:20, 04 юни 20 25 2081 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

2585 са заразените с коронавирус у нас. Положителните проби за денонощие са 25,  обяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на последния редовен брифинг.

В болници са 7. Активните области са 8.

За последното денонощие има един нов случай на заразено лице до 18 години. Става дума за 17-годишен младеж от София, който е на домашно лечение с минимална симптоматика.

22 са новите случаи на коронавирус у нас

Двама са новозаразените лекари – един от Пловдив и един от Сливен. Процентът на заразен медицински персонал е 10,4% от общата бройка.

116 души са новите излекувани, съобщи още ген. Мутафчийски.

За последното денонощие има още един смъртен случай – на 68-годишен мъж от Благоевград. 

"Тенденциите, които се прогнозираха, се оправдаха. Говореше се за няколко пика. Знаете, че основната философия за управление на тази криза беше да се поддържа ниска заболеваемост, за да мож здравната система да се справи с всички предизвикателства, което беше изпълнено. Разбира се, имаше и моменти, например болницата във Видин, която вече не можеше да приема болни", обясни Мутафчийски. Такива проблеми, според него, са възникнали в болниците в Ямбол, Пазарджик и Сливен. 

"Повишената бройка на заболели се наблюдаваше през април, после имаше пик на смъртността – за първи път белязахме 11 случая на смъртност, която се задържа за две седмици. Следващия момент с повишена заболеваемост е в седмицата 20-26 април, когато достигнахме най-много регистрирани за една седмица - 433 души новозаразени за седмица. За радост друг такъв пик нямаше", заяви още ген. Мутафчийски.

"Закономерно след това имаше спад. Но се се откриха доста ограничени клъстери, които туширахме, но не можахме да предотвратим повишената смъртност около средата и след средата на май, когато се регистрираха седмица с 18 и 20 починали за една седмица", добави още той.

"Към момента имаме прекръстосване на кривите, което се наблюдава от 24 май – на новозаразените спада, а тази на излекуваните расте. Смъртността е в ниски граници в момента – около 10 души на седмица", уточни началникът на Щаба ген. Мутафчийски. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама