Корнелия Нинова: В БСП няма разцепление за разлика от ГЕРБ

14:15, 05 юни 20 / Политика 25 1952 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Бъдещето на БСП и на България сега е в ръцете на членовете на БСП. Вярвам в тяхната мъдрост. Напоследък чувам коментари, че БСП се разцепва. Разцепление означава една част от членовете да напуснат партията и да си направят друга – както беше между Станишев и Първанов. В парламентарната група разцепление означава една част да напусне и да оформи самостоятелна група. Има ли и най-малък симптом за това? Не съм чула за такова нещо, а познавам добре процесите и настроенията и в партията, и в парламента", написа в профила си във Facebook председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Така, че господа говорещи за разцепление, използвайте внимателно думите. В ГЕРБ има разцепление. Там членове напускат и декларират, че отиват в партията на Цветанов. Защо нито един журналист не пита дали в ГЕРБ има разцепление, а всички го търсят в БСП, където го няма", подчерта лидерът на БСП.

Корнелия Нинова: Нямам нищо общо с бизнесмените от списъка на прокуратурата

Попитана защо има съпротива срещу прекия избор на председател с гласуване от всички членове на партията, Нинова коментира: "Това е революционна промяна за партията, която членовете й отдавна чакат и искат. Няма нищо по-естествено от това да дадеш властта на хората, те да изберат. Съпротива срещу това решение има вече четири години. На две заседания на конгрес имаше опити да се отмени прекия избор. Но хората си го искат. Разбирам жестокия отпор на някои в БСП. Прекия избор от народа им отнема възможностите за договаряне на Конгрес и лостове за влияние в частен интерес. За мен мнението на партита тежи много повече".

Тя коментира, че рискът е, ако не се постигне 50 + 1 гласували и чува, че се работи в тази посока, а това ще вкара партията във вътрешна криза на прага на парламентарните избори. „Затова се обръщам към всички членове: Бъдещето на БСП и на България сега е във вашите ръце. Това е тежка отговорност, но знам, че вие сте почтени хора и ще постъпите мъдро. Гласувайте за този, когото сметнете, че е най-достоен. Но на 26 септември бъдете активни”.

БСП ще спасява Северозапада със закон

 На въпрос за компроматната война, която се води срещу нея в партията, Нинова отговори: „От мен няма да чуете нито една лоша дума за някого от БСП или срещу партията. Ако има нещо, което нашите членове в най-голяма степен не одобряват, и което петни БСП, това са личните обиди и нападения през медиите. Но за нестихващата атака към мен си има причина. Първата, е че от реформите в БСП някои хора се почувстваха засегнати.”

Като втора причина Нинова посочи оста БСП – ГЕРБ: „След парламентарните избори имаше предложение от ГЕРБ да получим постове и да управляваме заедно. Имаше и желаещи вътре в партията за голяма коалиция. Тогава не приех, не го приемам и сега. Почти 1 милион гласуваха за нас, защото обещахме да бъдем алтернатива на ГЕРБ. Не мога да си представя с ума и сърцето си, че в деня след изборите ще ги излъжем и ще се прегърнем, за да се уредим с постове. Това би било опасно и за България. Когато власт и опозиция се съберат, истинската опозиция става народът”. Тя даде пример с левите партии в Европа, които са потънали след такива коалиции и какви крайни нови партии се появиха.

На въпрос за обвиненията, че управлява БСП авторитарно и че я е превърнала в еднолична партия, лидерът на левицата заяви: „Тези мои другари, които твърдят това, опровергават сами себе си. Фактът, че всеки ходи в медии, изразява различно мнение, критикува ръководството, доказва демократичността при нас. В авторитарните партии това няма как да се случи. Вижте какво става в ГЕРБ – изразяваш различно мнение – изключват те от партията."

На въпрос какво би пожелала на българите, лидерът на БСП заяви: "Не се страхувайте. Бъдете свободни хора. Имайте свое мнение и смелостта да го отстоявате. Ще се справим. Всичко ще бъде наред".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама