Спасиха забулена сова, включена в Червената книга

19:22, 05 юни 20 / Любопитно 25 4648 Шрифт:
Редактор:

Експерти от Дирекцията на природен парк „Сините камъни“ реагираха незабавно след получен сигнал за намерена птица в беда, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Совата е намерена в рамките на град Сливен от гражданин, който сигнализирал дирекцията на парка. При пристигането на място експертите установили, че това е Забулена сова (Tyto alba). Птицата е била омаломощена след като се блъскала в прозорец. След първоначален оглед не са установени външни рани. След оказаната първа помощ, общото й състояние е подобрено, след което служителите на парковата дирекция са я изпратили в Спасителния център за диви животни – гр. Стара Загора.

Забулената сова (Tyto alba) е средно голяма нощна граблива птица. Оперението ѝ е много фино, предимно в пастелни цветове, с бяло було. Ловува нощем, след като напълно се стъмни, събщава БГНЕС.

Защитен вид, включен в Червената книга на Република България. Гнезди предимно в Югоизточна България, в хралупи на дървета, често и в изоставени постройки. Снася от 3 до 8 яйца през март-април, но при неблагоприятни условия отглежда само 1-2 малки.

Спасиха малко щъркелче в Пловдивско

Забулената сова се храни предимно с дребни гризачи затова е изключително полезна птица. Често се заселва в хамбари със зърно, където ловува голям брой мишки.

Снимка: БГНЕС

„Това не е първият получен сигнал за намерени диви животни в ДПП „Сините камъни““, коментират специалистите от парковата дирекция. „Често граждани позвъняват за намерени костенурки, защитени видове птици, а при по – студено време и за бедстващи щъркели“.

Експертите обръщат внимание на гражданите, че когато става въпрос за спасяване на бебета-птици, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ екземпляр. В настоящия период малките на птиците се учат да летят самостоятелно и често падат от гнездата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама