30 години от най-големия митинг в България

08:23, 07 юни 20 25 3744 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес се навършват 30 години от най-големия митинг в България. Той е свикан предизборно от Съюза на демократичните сили и е останал в политическата история на страната като митинга на „Орлов мост“, събрал един милион българи, съобщи БНР.

На 7 юни преди 30 години СДС свиква митинг преди първите демократични избори в България, който изпълва пространството между „Орлов мост“ и голяма част от тогавашния булевард „Ленин“ – сегашния булевард „Цариградско шосе“.

В ранния следобед на 7 юни 1990 година множество граждани изпълват пространството около моста, съседните улици, „Борисовата градина“, балконите и покривите на близките сгради, за да присъстват на последния предизборен митинг на СДС - политическата партия, създадена шест месеца преди това от коалиции от партии, дружества и организации. СДС разпространява предизборен клип, в който се изтъква невижданата дотогава гражданска проява.

Емблематичният митинг преди 30 години е продължил повече от 5 часа. На него водеща е фигурата на първия демократично избран президент на България -  покойният вече д-р Жельо Желев, а сред музикантите са Щурците, Васил Найденов и Богдана Карадочева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама