На празника Свети Дух в Кнежа посрещат чудотворна икона на св. Ефрем

11:10, 08 юни 20 25 2718 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

В деня на Свети Дух чудотворната икона на св. Ефрем Нови пристига в град Кнежа. Иконата ще престои през целия ден в църквата "Св. Троица" за поклонение на вярващите, предава bTV. Свети Ефрем Нови е известен като "светеца светкавица" заради бързите чудеса, които се случват по молитвите му.

Днес Православната църква отбелязва празника Свети Дух, който винаги е 51 дни след Великден и се празнува на деня след Петдесетница.

На петдесетия ден от Възкресение Христово Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. В понеделника след Петдесетница православната църква прославя Светата Животворна Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, които имат равно достойнство.

Според представите на християнската вяра, Светият Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църквите.

Днес в Кнежа е троен празник, защото местната църква "Св. Троица" отбелязва и 160 години от създаването си. По този повод на миряните гостува и чудотворната икона, а в богослужението участва и врачанският митрополит Григорий.

Вярващите целуваха иконите, но при строги мерки за безопасност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама