Проф. Румен Кънчев: Светът ще следва тенденцията САЩ и Китай да са ключовите съперници, с пригласяща им Русия

13:03, 08 юни 20 / Политика 25 1845 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Светът ще следва тенденцията към многополярност с два ключови съперника - САЩ и Китай, и една пригласяща им ядрена сила Русия, прогнозира в интервю за Faktor.bg проф. Румен Кънчев от Евро- атлантическия център за сигурност. Той обясни още: „Имаме тенденция към класическо глобално съперничество между три световни сили: САЩ, които са световен лидер (първа в света икономика, първа военна сила), Китай с втората икономическа мощ в света и годишни военни бюджети от последните 4 години надхвърлящи три пъти руските и накрая Русия с втората ядрена и военна мощ в света. Всъщност, Русия със своята 11-та в света икономика не може да бъде конкурент нито на Вашингтон, нито на Пекин. В тази ситуация Китай сякаш е в най-изгодна позиция“.

Проф. Кънчев е главен редактор и съставител на първия годишен доклад на Евро-атлантическия център за сигурност, подготвен от експерти.

„България и светът 2019”: ЕАЦС публикува своя Годишен анализ

"В началото на декември 2019 година Цветан Цветанов, който лично ръководи работата по доклада, създаде силна група от експерти на Центъра и започнахме работата върху този доклад“, припомни той и изтъкна, че в центъра има много добри експерти. „Целта на първия ни годишен доклад „България и светът, 2019” е да представи глобалната и регионалната среда за сигурност, водещите тенденции, процесите, които доминират световната геополитическа сцена, ситуацията в разширения Черноморски регион, военните дисбаланси в Черно море и много други“, поясни Кънчев и подчерта: „Убедеността на всеки от нас е, че като неправителствен център  работим единствено и само за българската национална сигурност. В случая политическите партии са без значение. Националната сигурност е над партийните интереси и това е базов принцип за сътрудниците на Центъра“.

Руският президент Владимир Путин обяви, че проваленият  парад по случай Деня на победата 9 май ще се състои на 24 юни. Ясно е отсега, че там ще бъде Румен Радев наред с Нурсултан Назърбаев и други президенти.

Путин реши: Парад на победата ще има на 24 юни

Проф. Кънчев коментира: „Президентът Румен Радев е президент на всички българи. Включително Ваш и мой. Едно такова присъствие не би било добър стил в контекста на стратегическите партньорства на България и в контекста на нашето членство в Европейския съюз и НАТО. Ако президентът Радев не отиде в Москва това ще бъде преди всичко жест на солидарност с неговите колеги, държавните глави на страните от НАТО и ЕС, в крайна сметка, солидарност с евроатлантическата общност. Същевременно, обаче, в никакъв случай неотиването в Москва няма да означава, че Радев има негативно отношение към Русия, че той не уважава безспорния принос на съветската армия за победата над Хитлер във Втората световна война“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама