Проф. Салчев: Злоупотреби с пари за COVID не е имало

08:43, 09 юни 20 25 1873 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"През месец април, когато беше най-сложният период, приемът на пациенти в болниците е спаднал с около 25-30%", каза пред БНТ управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Сега вече се наблюдава увеличение на обемите в болниците.

Спрямо миналия месец има 114% изпълнение на дейностите в болничната помощ.

83 нови случаи на COVID-19 у нас, 4 души са починали

"Пациентите се връщат в болниците, страхът е преодолян. Лекарите работят също без страх, за да могат да обслужват своите пациенти", заяви проф. Петко Салчев. Според него в момента болниците ще трябва да реорганизират дейността си, така че да приемат тези, които са отложили приема си. Проблемът с плановите операции и листите на чакащите не е съществен.

Той съобщи, че НЗОК се е разплатила с всички болници. По негово мнение ситуацията с COVID-19 не може да стане причина за източване на средства от Касата. До края на май над 1 милион и 300 хиляди са платени за COVID-19.

"Категорично не е имало злоупотреби", заяви проф. Салчев.

По повод протестите в Каварана на медици, които не са получавали заплатите си, управителят на НЗОК увери, че от Касата редовно плащат на болниците и на всички договорни партньори. По негово мнение проблемът трябва да се търси в управлението на болницата.

"В момента не се налага да се направи актуализация на бюджета на Касата", каза професорът.

От понеделник трябва да заработи система за оценка от страна на пациента за удовлетвореността му от здравната помощ. Подготгвено е мобилно приложение. То е абсолютно безплатно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама