Ген.-майор Съби Събев: След 16 години членство в НАТО отбранителните ни способности са значително деградирани

14:45, 09 юни 20 / Политика 25 1970 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След близо 16 години членство в Алианса, отбранителните способности на страната са значително деградирани и към началото на 2020 г., България изпълнява съюзните си задължения с редица условности, поради технологическа изостаналост, ниска техническа готовност и значителен кадрови дефицит на своята армия. Това са част от изводите на ген.-майор (з) д-р Съби Събев - бивш военен представител на България във Военния комитет на НАТО. Авторът е участвал в изготвянето на Годишния доклад на Евро-атлантически Център за сигурност за 2019, а статията е публикувана на сайта на центъра.

„България и светът 2019”: ЕАЦС публикува своя Годишен анализ


В текста се посочва, че Руската федерация се позиционира като основна заплаха за НАТО, ето защо днес възпирането на Русия е най-актуалният проблем за НАТО и съюзните държави, и преди всичко източноевропейските страни-членки на Алианса.


Ген. -майор Събев отбелязва, че българската отбранителна политика след 2004 г., е призвана да изгради достатъчен възпиращ и отбранителен потенциал на страната, който съвместно със съюзни способности да гарантира напълно териториалната цялост и отбраната на страната при агресия срещу нея.


Според експертът обаче правителствата след 2004 г. насам, не са осъзнали или са неглижирали тази основна цел, разчитайки че членството ни в НАТО и член 5 на Вашингтонския договор решава този проблем.

Като следствие на това успокоение те намаляват отбранителните разходи на страната с оправданието, че сектори от социалната сфера имат по-належащи потребности, а армията да разчита на наличните си способности. Така управляващите през последните 16 години бързо забравят националното обещание при приемането ни в Алианса, че ще поддържаме същите в средносрочен план в рамките на 2,5% от БВП.


Авторът на статията отбелязва, че след агресивните действия на Русия през 2014 г. срещу Украйна, НАТО и източноевропейските съюзни държави са осъзнали, че проблемът за възпирането на Русия е изключително актуален и налага предприемането на конкретни действия.


За разлика от тях, България почти не чувства заплаха от силно нарасналия руски военен потенциал в Черно море и не притежава дори минимални възпиращи военни способности, каквито е длъжна да има като съюзна гранична държава. За възпиране на агресивни намерения България днес разчита изцяло на други съюзни държави, основно САЩ. Разбираемо е, че като малка държава, България не е в състояние да изгради силен възпиращ потенциал, но не е приемливо да не притежава и никакъв такъв. В България дори няма дебат по възпирането, докато в НАТО има активно обсъждане на този проблем от 2014 г., отбелязва ген.-майор Съби Събев.


Пълния текст на статията може да прочетете тук.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама