"Пирогов" стартира проект за борба с домашното насилие

17:00, 09 юни 20 25 1679 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

От днес в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" започва проект за борба с домашното насилие. Той е за срок от 6 месеца и включва приемна за жертви на домашно насилие, както и гореща телефонна линия.

Инциативата е финансирана от Министерство на правосъдието, фонд "Обединени срещу COVID-19" и фондация "Tide". Реализацията е дело на Асоциация "Деметра", в партньорство с ГДНП и УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД, на територията на университетската спешна болница "Пирогов".

Националният консултант по въпроса за домашното насилие в МВР инспектор Пенка Стоянова съобщи, че има нарастване на случаите на жертви на домашно насилие в условията на пандемията от COVID-19.

По данни на ГДНП жертвите, които са загубили живота си вследствие на домашно насилие вече са 9, а общият брой на постъпилите сигнали за домашно насилие в страната за периода между 13 март и 13 май е 4 875. Най-много регистрирани случай има на територията на София - 834, Пловдив - 476, Варна - 332 и Бургас - 272. Ограничителните заповеди само в Софийски градски съд са 600.

'Има идея да се предоставят апартаменти или помещения, където пострадалите да бъдат настанени, докато се изясни причината за проявата на агресия и се издаде например ограничителна заповед”, каза изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Дияна Видева от Асоциация "Деметра" акцентира върху необходимостта от създаване на условия за изолация на пострадалите за няколко дни и призова за съдействие институциите.

Освен телефонната линия, която функционира все по-добре, тя обяви, че ще има и сайт, и специален чат, където хората да могат да задават въпроси, а специалисти като полицаи и психолози ще могат да им помагат.

Асоциация "Деметра", ГДНП и УМБАЛСМ  "Н. И. Пирогов" призовават всички пострадали от домашно насилие да сигнализират своевременно.

Обадете се, не сте сами. 0700 40 150!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама