Екоминистърът: Задържаният на "Капитан Андреево" боклук е опит да се тества дали системата работи

10:09, 10 юни 20 / Политика 25 2092 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Шестте камиона със 137 тона отпадъци, които бяха задържани снощи на ГКПП "Капитан Андреево", са опит да се тества системата дали ще мине боклукът на родна територия. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на БНТ.

"Благодарение на това, че митничарите и граничарите са преминали курс, а и са обучени по отношение на отпадъците, веднага са се усетили, че става въпрос за нарушение...Проверяваме сега колко пъти са преминавали, в каква посока, а и с какъв товар. До вчера нямаше такива данни, които да ни притесняват в тази посока, но днес наново ще започнат проверки за доста по-дълъг период назад", посочи той и определи снощната акция като успешна.

Той обяви, че отпадъците са били предназначени за родна фирма, но отказа да назове името й. Димитров заподозря, че сега ще започне ваденето на фалшиви фактури, които ще бъдат писани някъде.

"Предполагам, че шофьорите не са знаели какво правят и прекарват, както и това, че това всъщност е престъпление", допълни екоминистърът. По думите му сега предстои да стане ясно какви ще бъдат санкциите и обезпечителните действия от страна на прокуратурата към фирмата получател на отпадъците.

Красимир Живков и Атанас Бобоков остават в ареста

Емил Димитров обяви още, че вчера МОСВ е закрило една от площадките в Лом за съхранение и преработка на отпадъци, защото се оказало, че там не е имало никакви машини и съоръжения.

Той припомни за започналата проверка на фирмите, занимаващи се с преработката на отпадъци, които у нас са около 5000. Според него не може натрупани проблеми с десетилетия да бъдат решени отведнъж, а и не пожела да е в ролата на екологична бухалка.

"Няколко са фирмите, които са получили разрешение за третиране на опасни отпадъци. Във всичките сме изпратили проверка. Някои от тях предстои да представят документи. Навсякъде ще минем", зарече се той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама