Производители на плодове и зеленчуци съгласни с новата наредба на БАБХ

10:29, 10 юни 20 / Политика 25 1817 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Производители на плодове и зеленчуци считат, че засиленият контрол ще осигури продукти на трапезата на българското население, които по никакъв начин няма да застрашават неговото здраве в краткосрочен и дългосрочен план, пише в декларация изпратена до медиите.

"Години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в търговската мрежа. Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на внесените нискокачествени стоки със съответно по-ниска цена. Търговците-вносители масово продават на едро и на дребно по-евтината стока с по-голям марж и печалба.

Протест на търговци на зеленчуци срещу нова наредба на БАБХ

Вследствие на заповедта на директора на БАБХ за завишен контрол по границите на влизащите в страната плодове и зеленчуци, очакваме спиране на нерегламентирания внос", категорични са производителите.

Те считат, че засиленият контрол ще осигури продукти на трапезата на българското население, които по никакъв начин няма да застрашават неговото здраве в краткосрочен и дългосрочен план.

Проверките на всяка партида за остатъчни пестициди ще гарантират, че българският потребител консумира здравословна храна.

Много често внесените нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови болести и неприятели, които не са типични за нашата страна, а някои от тях са карантинни и борбата с тях е изключително трудна. Предприетите мерки също ще намалят разпространението на такива вредители и ще защитят българските производители от унищожаване на реколтата.

"Вследствие на горепосочените факти подкрепяме изцяло предприетата инициатива и бихме искали тази заповед да стане постоянно действаща", пишат в писмото си производителите до министър Танева и изпълнителния директор на БАБХ.

Декларацията  е изготвена и изпратена от Съюз на Дунавските Овощари, Добруджански Овощарски Съюз Българска Асоциация на Производителите на Оранжерийни продукти, Национален Съюз на Градинарите в България, Съюз на Овощарите в България и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Търговец 12:59, 10 юни 20

Ако не са вносните плодове и зеленчуци, нашите алчни земеделци ще вдигнат 2-но и 3-но цените. Затова по-добре да има гръцки плодове и зеленчуци за да държат цената ниска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама