4305 кучета са намерили своя собственик за миналата година

12:11, 10 юни 20 25 1584 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

При изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета в страната през 2019 г. са осиновени близо 20% от заловените кучета, съобщиха от пресслужбата на МС.

Своя собственик са намерили 4 305 кучета от общо 22 646 приютени животни в цялата страна. Областите Бургас, Перник, София град, Стара Загора и Русе са с най-голям процентът на осиновявания. Това стана ясно след приетия от Министерският съвет Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България през 2019 година.

В 263 общини в страната програмите са приети, а общият брой на новорегистрираните приюти е 53.

Отчита се положителна тенденция за осиновяване на български животни и в чужбина. С оглед прилагането на единен подход и гарантиране спазване разпоредбите на действащото европейско и национално законодателство е разработена Стандартна оперативна процедура (СОП) за сертифициране при транспортиране на домашни любимци с търговска цел, публикувана на официалната електронна страница на Българската агенция по безопасност на храните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама