След корекция на КЕВР: Връщат на топлофикационните дружества близо 76 млн. лв.

13:51, 10 юни 20 25 1713 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

75,975 млн. лв. с ДДС е утвърдената сума, която се възстановява на 22 дружества от сектор „Топлоенергетика“ за доставената на клиентите топлинна енергия през периода 1 юли 2019 – 31 март 2020 г., както и за произведената електрическа енергия по високоефективен способ за същия период. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с коригирането на цените за изминали периоди. Изчислените суми са формирани след като са отчетени разликите в цените на природния газ по отделни месеци, както и потребените от дружествата количества природен газ.

Експерти: Около 20% ще върнат топлофикациите на клиенти за изминалия отоплителен сезон

За топлинната енергия с топлоносител гореща вода на 22 топлофикационни дружествата се възстановяват суми в размер 33,476 696 млн. лв. без ДДС, или 40,172 035 млн. с ДДС. Тези суми дружествата трябва да възстановят в сметките на потребителите за ползваната от тях топлинна енергия през изминалия период. За потребителите на прогнозен отчет корекциите ще бъдат отразени в изравнителните сметки, а за потребителите на реален отчет корекцията ще стане в първата получена от тях месечна фактура.

За произведената от топлофикационните дружества високоефективна електрическа енергия с решението на КЕВР на тях се възстановяват 27,808 963 млн. лв. без ДДС, или 33,370 755 млн. лв. с ДДС, съобщиха от КЕВР.

201 млн. лв. ще бъдат върнати на клиентите на топлофикациите

Всички топлофикационни дружества предстои в 30-дневен срок да направят своите преизчисления и във фактурите на клиентите им ясно да обозначат както съответния период, така и съответното намаление. За абонатите, които заплащат сметки на месечна база, приспадане на дължимите суми следва да бъде направено в първата възможна фактура. Ако сумата е по-голяма, приспадането ще продължи до изчерпване на размера на намалението. За потребителите, които са на прогнозен отчет и заплащат ползваната топлинна енергия на годишна база, възстановяването на дължимите им суми ще бъде направено в изравнителните сметки. В тях изрично ще бъде посочена точната сума, която ще им бъде приспадната.

Решението на Комисията за утвърждаване на коригирани цени на топлинната енергия за периода 1 юли 2019 г. – 31 март 2020 г., както и на коригирани преференциални цени и премии за електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин, е публикувано на интернет страницата на регулатора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама