Германия улеснява влизането на сезонни работници

14:59, 10 юни 20 / Свят 25 1866 Шрифт:
Редактор:

Германското правителство реши на днешното си заседание да премахне граничния контрол с Швейцария, Франция, Австрия и Дания от 15 юни, предава "Ройтерс", като се позова на вътрешния министър Хорст Зеехофер, съобщава "Дневник". По думите му в края на юни ще отпаднат и съществуващите правила за влизане на граждани от ЕС и изискваните карантинни мерки.

Решението ще се промени, ако епидемиологичната ситуация в страната се влоши. Днес бяха регистрирани няколкостотин случая и броят на заразяванията изглежда стабилизиран след малко увеличение преди няколко седмици.

България е на 48 място в света по справяне с коронакризата

Същевременно бе потвърдено, че хора, идващи от държави извън ЕС, няма да могат да влизат до края на август. Външният министър Хайко Маас заяви, че Германия все още няма нужните системи, за да координира с останалите страни по света отварянето си без трудно предвидими рискове.

Междувременно източници в правителството съобщават за "Ройтерс", че от другата седмица Германия ще облекчи ограниченията за влизане на сезонни работници, също въведени заради коронавируса. Идеята е безпрепятствено да могат да влизат работници от ЕС и Шенгенското пространство от 16 юни, въпреки че преди това бе наложена квота.

Ограничението бе за максимум 80 хил. работници, които могат да влизат в страната. В земеделието обаче може да са нужни много повече, особено когато фермерите се готвят да събират реколтата. Миналата година около 300 хил. сезонни работници - основно от Румъния и Полша, но и от България - са били наети в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама