Гешев поиска от Кьовеши повече европейски прокурори у нас

15:46, 10 юни 20 25 1626 Шрифт:
Редактор:

Първоначално обмисляният вариант за двама делегирани европейски прокурори в България е недостатъчен. Това е заявил главният прокурор Иван Гешев по време на видеоконферентна връзка с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Двамата са обсъждали структурирането на Европейската прокуратура, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

„След първоначалните промени в НК и НПК се подготвят изменения в Закона за съдебната власт и допълнителни такива в НК и НПК, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им компетентност. Прокуратурата ще окаже експертна помощ в този процес, в рамките на компетентността й“, е подчертал Гешев.

Лаура Кьовеши осъди Румъния в Страсбург

Според него най-удачно е разследването на престъпления срещу финансовите интереси да се поеме на национално равнище от органи, структурирани по модела на спецпрокуратурата, съобщава bTV.

Срещата е организирана по молба на г-жа Кьовеши за обсъждане на необходимия бюджет на Европейската прокуратура и подготовката на Република България за изграждането и структурирането на Европейската прокуратура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама