Археолози откриха най-стария театър в Лондон

11:15, 11 юни 20 / Култура 25 2150 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Британски археолози са открили най-стария театър в Лондон. „Червеният лъв” е построен през 1567 г., а останките му са открити по време на разкопки в източната част на града, съобщава вестник „The Independent”, цитиран от БГНЕС.

Останките са били открити още миналата година, но едва сега учените са установили, че става въпрос именно за „Червеният лъв”.

По време на разкопките археолозите са открили сцената, чиито размери са били идентични с тези, описани в свързани с театъра юридически документи. Открити са характерната за театъра многоетажна зала и останки от стъклени зелени съдове, служили за каси. През тази епоха собствениците на театрите са ги ползвали често – посетителите хвърляли в тях монети, за да бъдат допуснати до спектакъла. После касите били разбивани и от тях вадели намиращите се там пари.

Почти 10 години след създаването си театърът „Червеният лъв” престанал да изпълнява първоначалните си функции, тъй като основателят му Джон Брейн построил по-голяма сграда. „Червеният лъв” бил превърнат в арена за кучешки боеве. За това свидетелстват откритите на негова територия останки от кучета, някои от които били добре запазени. Това позволило на учените да установят, че животните са умрели от дълбоки рани, получени по време на състезанията.

През Средновековието театралните постановки са изпълнявани в дворовете на странноприемници и университети, а не в специално изградени за целта помещения. „Червеният лъв” станал първото съоръжение в Лондон, предназначено именно за представления. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама