Едно от блокираните в хотел в Киев бебета от сурогатни майки е за българско семейство

13:23, 11 юни 20 / Свят 25 1597 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Властите в Украйна разрешиха на чуждестранните родители да получат своите бебета, родени от украински сурогатни майки, след като новородените бяха блокирани в страната заради коронавирусната пандемия, съобщава Асошиейтед прес, предава Dir.bg.

Киев наложи забрана за влизане на чужденци от март заради епидемията. Ето защо повечето от родителите на бебетата ги бяха виждали само на снимка или при видеоконферентен разговор с клиниката, помещаваща се в малък хотел. Сурогатното майчинство е законно в Украйна, а една сурогатна майка получава по около 15 000-17 000 долара.

Украинският омбудсман Людмила Денисова съобщи на страницата си във Фейсбук, че 31 семейни двойки вече са пристигнали в Украйна и са взели децата си. По думите й всички правителствени институции са реагирали бързо и са помогнали за обединяването на семействата.

Общо 125 сурогатно родени бебета очакваха своите родители от чужбина. Денисова каза, че още 88 семейства са получили входни визи и се очаква да пристигнат в Украйна през следващите седмици. Родителите на бебетата са от 12 страни: Австрия, България, Великобритания, Германия, Китай, Мексико, Италия, Испания, Португалия, Румъния, САЩ и Франция, посочва АП.

Украйна активно развива бизнеса със сурогатни раждания и е една от малкото държави в света, която допуска чужденци като "клиенти". Около 50 клиники в страната предлагат договори за сурогатно раждане.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама