4000 кв. м графити премахнали от Столична община от началото на 2019 г.

16:54, 11 юни 20 / София 25 2428 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Графити, рисунки, знаци и тагове или подписи ни заобикалят по улиците на града. Някои от тях придават добавена стойност на пространствата, други обаче са откровено загрозяващи, срамни и позорни за града. Пред БГНЕС началник сектор „Контрол на рекламната дейност“ в Столичния инспекторат Иво Пенев коментира, че Столичната община прави ясна разлика между графитите като изкуство и го подкрепя, но проявява нулева търпимост и толерантност, когато става дума за вандализъм и хулигански прояви.

Почти липсва неусвоено място в централната част на София, което да не е надраскано или нарисувано от напористи художници, които искат да покажат, че творят в нашия град, но по никакъв начин не бихме окачествили техните действия като такива с някаква художествена или културна стойност“, обясни той.

4000 кв. м с нерегламентирани графити са почистени от началото на 2019 досега. В този списък попадат най-емблематичните места на нашия град – катедралата „Св. Александър Невски“, църквата „Св. Седмочисленици“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Националната опера, музея на Пенчо Славейков, паметникът на Иван Вазов, светите братя Кирил и Методий. Последният почистен паметник е този на Алеко Константинов. Подлезът на „Софийския университет“ е почистван цели 4 пъти в последните няколко месеца.

На този етап заловените и наказаните са твърде малко. По данни на МВР за миналата година са 49 души.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама