Борисов: Можем да се гордеем с разумната си фискална политика

20:38, 11 юни 20 / Политика 25 2985 Шрифт:
Редактор:

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер. Двамата обсъдиха напредъка на България за влизането в чакалнята (ERM II) на еврозоната, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов изтъкна последователните действия, които българското правителство, банковият сектор и надзорът у нас реализират през последните две години, след като през август 2018 година Министерският съвет одобри план за действие с конкретни мерки за подготовка на страната ни за присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз. Борисов изрази увереност, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще повлияе положително на икономическата среда в България, а общият банков контрол ще бъде допълнителна гаранция за прозрачността на работата на българските банки.

Борисов: Планираното увеличение на заплатите на военните ще остане

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция настоящата криза, породена от COVID-19, и да реагира бързо с целенасочени здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Борисов посочи още, че България е сред държавите в ЕС с най-нисък дълг като съотношение към БВП.

В рамките на разговора премиерът Борисов изтъкна необходимостта от ускорено възстановяване на икономиките на страните от ЕС след удара на пандемията. Министър-председателят приветства активността на Европейската комисия в борбата срещу новия вирус и добави, че единството е ключова предпоставка за общия отговор на ЕС на негативните отражения от пандемията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама