Томислав Дончев: Какво е купила държавата, ще разберете днес

09:17, 12 юни 20 / Политика 25 2050 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Какво е купила държавата или по-скоро дружество, притежавано от държавата, ще разберете днес следобед", обяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев, след като още в сряда стана ясно, че успешното увеличение на капитала на една от банките у нас е условие за присъединяването на България към валутния механизъм ERM II.

"Няма нито един състоятелен – политически или икономически аргумент срещу приемането на България в еврозоната", заяви вицепремиерът. Той прогнозира „значително по-ниска” инфлация към края на годината.

ЕЦБ: България е постигнала напредък по пътя към ERM II

"Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка, щом става дума за еврозоната",  каза бившият министър на икономиката Николай Василев пред bTV.

„Ако не беше свързано с влизане в чакалнята на еврозоната, и държавата влиза в частен бизнес, щях да кажа, че не е добра идея. В конкретния случай става дума за стабилизиране на една от банките с повече капитал, което е очакване от страна на партньорите в еврозоната. Това е добра новина от гледна точка на еврозоната“, обясни Василев.

Борисов: Можем да се гордеем с разумната си фискална политика

"Банковата ни система е доста стабилна, сега ще стане още по-стабилна", обясни той.

Според него 2009 г. сигурно сме били толкова близо, колкото сега до еврозоната. "Дори и да е малко под въпрос България за инфлацията, по всички други критерии има медали, например по показателя дълг по БВП имаме сребърен медал в цяла Европа сега, както беше през последните повече от 10 години", коментира още Василев.

Нивото на инфлацията у нас не отговаря на изискванията за въвеждане на еврото. Това става ясно от доклада на Европейската централна банка, който анализира икономиките на страните в съюза, извън еврозоната. В същото време от Франкфурт отбелязват, че България напредва по пътя към въвеждането на единната европейска валута.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама