Държавата купува дял от „Първа инвестиционна банка“

12:57, 12 юни 20 / Политика 25 2517 Шрифт:
Редактор:

Правителството прие решение, с което България закупува дял от Първа инвестиционна банка с цел преодоляване на последното препятствие пред страната ни за влизане във валутния механизъм ERM- II, наричан "чакалня за еврозоната".

Закупуването на дяловете ще стане през Българската банка за развитие, която може да притежава до 70 % от предложените дялове.

"Държавата ще закупи дяловете на пазарни цени и ББР няма да натрупа загуби", заяви премиерът Бойко Борисов.

Снимка: БГНЕС

Увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка е последното задължително условие пред България за членство в ERM II и Банковия съюз.

Това, че държавата ще има участие в ПИБ бе анонсирано преди дни от министъра на икономиката Емил Караниколов, който е принципал на Българската банка за развитие, припомня БНР.

До държавната намеса в придобиването на права от търговската банка се стигна, след като до последния момент нямаше интерес от частен инвеститор към възможността за закупуване на дялове.

110-те милиона права в Първа инвестиционна банка бяха изкупени в сряда, като по-късно през деня стана ясно че държавата участва в сделката, но има и частен инвеститор.   

ПИБ АД е най-голямата банка с изцяло български капитал, системно значима институция, която  се развива и утвърждава като финансова група с основна дейност в Република България и финансиране на български компании.

Поради това ББР би могла да бъде разглеждана като естествен и дългосрочен партньор на емитента, без в същото време да се явява пряка негова конкуренция. ББР няма клонова мрежа, докато ПИБ АД разполага с една от най-добре развитите и ефективни клонови мрежи на пазара на банки у нас, което ще даде възможност на ББР да се възползва от този потенциал, като използва съществуващите дистрибуционни канали и експертиза на банката, при бъдещи програми за финансиране на малки и средни предприятия.

Финансовият министър Владислав Горанов увери, че ПИБ е със стабилна ликвидна позиция и отговаря на всички регулаторни и потенциални изисквания, Стълб 1 и Стълб 2 за макропотенциални финансови буфери.

"Активите на ПИБ са на обща стойност над 10 милиарда лева. Регулаторният капитал на банката показва постоянен исторически ръст през годините, достигайки 656 милиона евро, като се увеличава с 90 милиона евро за 2019 година", заяви на брифинг след заседанието Горанов.

"През същата година банката успя да достигне ръст на депозитите от 761 милиона лева, като по този начин привлече средства от други клиенти, а те надхвърляд 9 милиарда. Консолидираната печалба на банката за 2019 година е 137,9 милиона лева, а печалбата преди обезценка е 257,7 милиона лева“, допълва финансовият министър. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов уточни пред журналисти, че правителството има още 2 по-сериозни амбиции - приемането на еврото и влизането в клуба на богатите, за което и работят. "Еврото не влиза с приемането на България в Чакалнята на Еврозоната", уточни той.

Снимка: БГНЕС

"Десетина години или повече никоя държава членка не е пристъпвала напред като възможност да бъде приета в Чакалнята. Към момента България има такава възможност. Това ще ни донесе по-добър кредитен рейтинг в България, по-голям интерес на инвеститорите. Ще се ползваме от една много по-добре регламентирана и сигурна за инвеститорите банкова система", добави Караниколов, като подчерта, че нашите банки са издържали стрес тестовете.

"България беше длъжна да предприеме тези действия с оглед на това, че сме длъжни да изпълним този ангажимент и поставените цели, категоричен е икономическият министър.  

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама