Учени: COVID-19 застрашава цялата нервна система на човека

16:55, 12 юни 20 / Култура 25 2486 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Болестта COVID-19 е глобална заплаха за цялата нервна система, заявиха учени от Северозападния университет в САЩ, след като обобщиха неврологичните симптоми при заразени пациенти, предава БГНЕС.

Резултатите от проучването са публикувани в списание „Annals of Neurology”.

Според тях, около половината от хоспитализираните пациенти имат неврологични проявления на COVID-19, които включват главоболие, световъртеж, намалена бдителност, затруднения при концентрация на вниманието, разстройство на обонянието и вкуса, треперене, инсулт, слабост и мускулни болки.

Болестта може да увреди цялата нервна система, включително главния и гръбначния мозък и нервите, както и мускулатурата.

Съществуват множество причини, поради които COVID-19 може да предизвика неврологична дисфункция. Тъй като заболяването може да порази няколко органа (бели дробове, бъбреци, сърце), мозъкът също може да страда от недостиг на кислород или от нарушения при съсирването на кръвта, които да предизвикат исхемичен или хеморагичен инсулт.

Вирусът може да предизвика инфекция на мозъка и на мозъчната кора. Реакцията на имунната система при заразяване може да предизвика възпаление, което да увреди мозъка и нервите.

Учените смятат, че тази информация трябва да стане достояние на широката общественост и на лекарите, защото е възможно SARS-COV-2 да се прояви първоначално на неврологично ниво, преди да се стигне до треска, кашлица или проблеми с дишането.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама