Четири страни от ЕС с договор да закупят 400 млн. дози ваксина срещу коронавируса

18:52, 13 юни 20 25 2742 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Британската фармацевтична компания AstraZeneca сключва договор с Италия, Германия, Франция и Нидерландия за доставка на до 400 млн. дози ваксина срещу коронавирус, предаде БГНЕС. Очакваните доставки ще започнат в края на 2020-а година. 

Споразумениете има за цел да ускори доставката на ваксината и да я предостави на други европейски страни, които желаят да участват в инициативата. Договорът включва клауза да се осигури равен достъп до всички участващи страни в цяла Европа.

В петък Европейската комисия защити идеята страните от ЕС да се присъединят, за да гарантират привилегирован достъп до бъдеща ваксина, настоявайки усилено за създаването на предварителни договори за покупка.

Тъй като лабораториите се опитват да намерят ваксина в рекордно кратко време - 12 до 18 месеца, вместо няколко години в нормален случай - тези авансови плащания им позволяват да инвестират в производство, въпреки че клиничните изпитания върху хора все още не са приключили.

Този ангажимент би дал правото на държавите-членки да купуват дози на определена цена, след като ваксината е налична, в замяна на риска, поет с инвестициите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама