Борисов и Урсула Фон дер Лайен обсъдиха плана за възстановяване на Европа

20:50, 13 юни 20 / Политика 25 2656 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен. Двамата лидери обсъдиха предложението на ЕК за следваща Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“, създаден от ЕК за възстановяване от кризата, породена от коронавируса. Това са двата компонента на Плана за възстановяване на Европа, който Комисията представи на 27 май 2020 г., съобщават от правителствената пресслужба.

"Благодарих й за огромната работа, която Комисията е извършила за изготвянето на този план. Считам, че предложенията са изключително балансирани и страната ни напълно ги подкрепя", написа премиерът във Facebook профила си.

По време на разговора между тях Борисов е информирал Фон дер Лайен за напредъка на страната ни по присъединяване към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз.

От своя страна Урсула Фон дер Лайен поздрави премиера за рождения му ден. "Благодаря на нея и на всички приятели и колеги от България и света, които ми честитиха празника.", написа още той

В хода на разговора бяха дискутирани и предлаганите от ЕК три предпазни мрежи – инструментът Шуър (SURE), инструментът за подкрепа срещу пандемията към Европейския стабилизационен механизъм и Паневропейския гаранционен фонд към Европейската инвестиционна банка.

Премиерът прекара половината от рождения си ден, пътувайки из страната в компанията на министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на финансите Владислав Горанов. Заедно инспектираха строително-ремонтните дейности на АМ "Хемус" и столичния околовръстен път

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама