Прокуратурата: спящото куче пазач

13:00, 15 юни 20 25 5984 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

"Ако прокуратурата е кучето пазач на къщата на обществото, логично е да искат да му сложат намордник и да бъде вързано". Така преди дни главният прокурор Иван Гешев коментира атаките срещу него и прокуратурата.

По думите му никога политици и олигарси не са били толкова засегнати от действията на българската прокуратура, колкото сега. И наистина няма как да се отрече, че за шестте месеца, откакто е на поста новият главен прокурор демонстрира завидна активност. Гешев обяви широк фронт на действие - борба срещу битовата и организираната престъпност, разследване на целия приватизационен процес, повдигане на обвинения на политици и бизнесмени.

Прокуратурата беше активен участник и в борбата срещу дезинформация по време на кризата с коронавируса и повдигна обвинения на председателя на фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова заради всяване на паника сред населението с твърденията си за очаквана липса на лекарства.

Снимка: БГНЕС

Изглежда обаче днес кучето пазач дреме и не забелязва какво се случва в двора му. Как иначе може да си обясним липсата на реакция от страна на държавното обвинение по повод обиколилия всички социални медии аудио запис, в който се твърди, че участва премиерът Борисов?

Слави Трифонов за изтеклия запис: Чуйте го, има го в интернет

Не заслужава ли подобно събитие вниманието на главния прокурор или той предпочита да слуша само онези записи, които прокуратурата изпрати до медиите, но не и тези, които идват по обратния път?

Вместо да слушаме в ефир мнението на социолози, политолози и всякакви други "-лóзи" да се упражняват по темата, не е е ли работа именно на прокуратурата да провери автентичен ли е записът? 

Фалшив ли е последният запис на Бойко Борисов?

Ако той е истински, означава, че премиерът грубо се намесва в работата на независими институции като КФН и прокуратура (в къщичката на Гешев). Ако записът е манипулиран, това е опит за дезинформация, уронване престижа на институциите и атака срещу действащ премиер и в този случай от обществен интерес е човекът зад този запис да бъде разкрит.

И в двата случая последствия трябва да има и мълчанието на иначе доста дейния главен прокурор е меко казано странно. Да, едно е да обикаляш селата и да нищиш нападения над възрастни хора и кражби на по стотина лева, а съвсем друго да проверяваш сигнали за нередности по високите етажи на властта, но до момента останахме с впечатление, че Гешев е амбициозен и няма да се спре пред нищо и никой в името на закона.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 джуджето хаяско Анонимен 08:21, 17 юни 20

Цирка в ново е тук идват избори арсеналът е пълен аудиозаписи тефтерчета с имена и още много други глупости и ментета не чакат щели да раздават и вазелин безплатно на електората

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама