Подменят 15 000 стари печки в София до 2023 г.

11:19, 16 юни 20 / София 25 2093 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Имаме финансов ресурс за подмяната на 15 000 стари печки до края на 2023 г.", каза председателят на постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет Лорита Радева.

„Основен приоритет на нашата работа е постоянните действия за подобряване качеството на въздуха. Анализите, които направихме в старта на кампанията, показват, че 55 000 домакинства в София се отопляват с твърди горива. 35% от замърсяването на въздуха – фините прахови частици, се дължат на този този вид отопляване. Затова с различни мерки администрацията на Столична община е ангажирана да предостави различни възможности на гражданите на София, за да се подобрява качеството на въздуха в града“, заяви Радева и добави, че общината ще може да подмени и още 5000 печки по Life+.

СБЛЪСЪК: Адекватна ли е екополитиката ни?

„Два проекта защити екипът на кмета на София Йорданка Фандъкова по отношение на възможностите за промяна начина на отопляване на гражданите. Важното е, че общата стойност на проекта е над 44,3 милиона лева. От тях 37 661 лв. е европейско финансиране по Оперативна програма „Околна среда“, а националното ни финансиране е в рамките на 6 641 лв. Този финансов ресурс позволява по настоящия проект да бъдат подменени уредите за отопление на 15 хиляди домакинства. Плюс привлечените средства по втория ни проект „Life+“ на ЕС още 5 000 уреда“, уточни Радева, цитирана от БГНЕС.

Тя обяви, че от днес започват и срещи с гражданите, в рамките, на които ще разясняват задачите, целите и условията на проекта.

„Настоящият проект ще се изпълнява в два етапа. От днешният ден в рамките на 55 срещи екипът на Столичната община ще бъде в срещи с гражданите. Днес първите две места, където ще проведем такива срещи са в районите „Овча купел“ и „Сердика“, каза още тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама