Млечният път може да е дом на повече от 30 извънземни цивилизации

11:35, 16 юни 20 / Култура 25 2224 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Мащабно проучване е установило, че Млечният път може да е дом за повече от 30 извънземни цивилизации, предава bTV.

Изследването взима предвид бройката планети в Млечния път, на които е възможно да се зароди живот по начина, по който той се е появил на Земята. Данните сочат също какво е възможно в бъдеще за нашата цивилизация.

Би трябвало да има поне няколко дузини активни цивилизации в галактиката ни, ако предположим, че на еволюцията са нужни около 5 млрд. години, за да достигне интелигентна форма на живот, подобно тази на Земята“, коментира Кристофър Конселис от университета в Нотингам.

Той обяснява, че тази теория разглежда еволюцията на космическо ниво и сметката се нарича астробиологичен лимит на Коперник. Лимитът може да бъде два вида – силен и слаб.

Слабият астробиологичен лимит предполага, че интелигентни форми на живот се формират на дадена планета след около 5 млрд. години.

Силният лимит предполага формирането им между 4,5 и 5 млрд. години.

Проучването е използвало силния лимит като отправна точка, предполагайки, че животът трябва да се зароди в среда богата на метал.

Откриването на извънземни цивилизации в Млечния път зависи от сигналите, които те изпращат в космоса, сред които радио и сателитни сигнали. Ако тези цивилизации съществуват колкото нашата, която изпраща подобни сигнали от 100 години насам, тогава би трябвало да има около 36 интелигентни извънземни цивилизации само в нашата галактика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама