Свободни артисти изпиха „по една студена вода“ пред МК в знак на протест

15:49, 17 юни 20 25 2244 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Независимите артисти излязоха на протест под прозорците на Министерството на културата Те настояват за бързи действия за подпомагане на творците, засегнати сериозно по време на епидемията от COVID-19. 

Причината за недоволството им е, че не са получили творчески стипендии за срок от 3 месеца - по 710 лв. на месец, заради корона кризата, съобщи БГНЕС. Протестиращите бяха поканени на среща от зам.-министъра на културата Амелия Гешева, представители на национален фонд "Култура" и експерти от Министерство на културата, където обсъждат проблема, за който алармират творците.


Снимка: БГНЕС

Да изпием по една студена вода пред МК и по този начин да покажем метафорично ситуацията, в която сме поставени. Всички, които подкрепят нашата кауза, са добре дошли“, посочват организаторите. Протестът им е с мото: "Аз не съм тулуп, аз съм гражданин".

Сред исканията им са:

- По-бързо изпълнение на програмата "Творчески стипендии" на Национален Фонд Култура към Министерство на Културата и спазване на обявените срокове за изплащане на стипендиите.

*Да се назначат допълнителни експерти към Национален Фонд Култура от Министерство на Културата, които да помогнат за изпълнението на програма "Творчески стипендии".

*Да се преразгледат неодобрените кандидати, тъй като има идентични кандидатури с различни резултати при оценяване.

*Да се обмисли възможност за подпомагане на артисти (физически лица на граждански договори и самоосигуряващи се лица) с доход над 1 000 лв. месечно.


Снимка: БГНЕС

На протеста независимият млад режисьор Петьо Гюдюлев обяви, че ако исканията им не бъдат чути, ще обяви безсрочна гладна стачка, като само ще пие вода и има готовност да излъчва стачката си онлайн. "Недоволен съм, защото от Национален фонд "Култура" вече нямам отговор от един месец. Аз съм между чука и наковалнята и не знам дали съм одобрен или не на първа сесия. Отговарям на критериите им, но ме няма в нито един от двата списъка", заяви той и добави, че едва оцелява, защото киноцентърът не работи. Той каза, че сред неодобрените има хора, които отговарят на изискванията и по незнайни причини са отхвърлени. Въпреки забавянето, според Гюдюлев помощта, макар и малка, е адекватна.


Снимка: БГНЕС

Макар асистент-режисьорът Светла Дионисиева да не е кандидатствала за стипендия, тъй като не отговаря на изискванията, е дошла да подкрепи колегите си и смята, че не е редно творците да се делят на такива с доход до 1000 лв. и над. "Държавата реагира неадекватно в тази ситуация и това не е единственият пример и сектор, в който се реагира неадекватно. Според мен трябваше да се наемат компетентно хора, които да решат какъв трябва да е критерият за тези помощи и какво значи това доказан артист", обяснява тя. 


Снимка: БГНЕС

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:16, 16 юли 20

Мижитурки! Това ако са интелектуалците на окаяната крадлива държава, то тогава е редно да я няма. Изпълниха им исканията на "свободните" артисти и всичко уж се нареди, но една голяма част пи студена вода заради горните егоисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама