Фотографията загуби Алекс Манчев

15:03, 16 юни 20 / Култура 25 7430 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Думата „естет“ описва най-точно фотографа с руски корени Алекс Манчев, който ни напусна през уикенда едва на 35-годишна възраст. Преди години Алекс претърпя бъбречна трансплантация, но след направена биопсия 10 години по-късно стана ясно, че трябва да чака за нова интервенция. През 2019 г. той се върна да живее в Санкт Петербург с надеждата да получи нов бъбрек по-скоро, но така и не дочака животоспасяващата операция. Въпреки това талантливият Манчев остави зад себе си неразрушим отпечатък в българското (и не само) фотографско изкуство, пишат „Момичетата от града“.

Алекс е роден в Санкт Петербург, но прекарва по-голямата част от живота си в България. Завършил е  Нов български университет и Националната художествена академия със специалност „Фотография“. По-късно се задълбочава във fine-artфотографията – жанр, в който фотографът се възприема за художник, затова композира снимките си като произведения на изкуството с основната цел да пресъздаде настроения и чувства.

Снимка: Facebook/ Alex Manchev's Photography

В неговите творби разсъблечената жена не е изобразена като пасивен и уязвим сексуален обект, а като свободна и силна личност, която с дрехите сваля и маските си

Фотографиите му са винаги черно-бели, защото, макар и новатор (за някои дори и провокатор), Алекс е почитател на класическото художествено изкуство и използва светлосенките, за да увековечи жената пред себе си.

Изказваме искрени съболезнования на семейството и близките му!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:12, 16 юни 20

В името на истината и журналистиката, е хубаво,наложително дори,да проверявате информацията преди да я публикувате!!! АЛЕКС ПОЧИНА НА 32 ГОДИНИ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама