Болтън: Тръмп не е годен за президент

16:09, 18 юни 20 / Свят 25 2253 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Доналд Тръмп няма ръководни принципи и не е годен да бъде президент. Това заяви бившият му съветник по националната сигурност Джон Болтън в интервю, което има за цел да популяризира  новата му книга.

"Не мисля, че е подходящ за поста. Не мисля, че той има компетентността да изпълнява работата", каза Болтън пред ABC, съобщава БГНЕС.

Книгата „The Room Where It Happened: A White House Memoir“ все още не е пусната в продажба, но части от нея бяха публикувани на сайта на вестник „Вашингтон пост“.

Мемоарите трябваше да излязат още през март, но публикацията им бе отложена за началото на май, а след това до 23 юни. Тръмп назначи Болтън за свой съветник по националната сигурност през март 2018 г. и го уволни след 18 месеца. 

По-рано стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е попитал бившия ръководител на персонала на Белия дом Джон Кели, дали Финландия е част от Русия, което също е описано в книгата на Болтън.

В публикацията не се пояснява дали Тръмп се шегува или наистина не знае, че Финландия, която някога е била част от Руската империя, но е получила независимост през 1917 г.

Във вторник Министерството на правосъдието на САЩ, което изпълнява функциите на прокуратура, заведе дело срещу Болтън във връзка с предстоящото публикуване на мемоарите му. Американските власти обвиняват Болтън за нарушаване на задълженията за неразгласяване на информация, представляваща държавна тайна, които той е поел като съветник на държавния глава.

Творбата на Болтън трябваше да излезе през март, но публикуването бе отложено първо за май, а след това за 23 юни. На 23 януари Съветът за национална сигурност на Белия дом изпрати известие до адвоката на бившия помощник на Тръмп Чарлз Купър, че книгата съдържа информация, представляваща държавна тайна, и затова не може да бъде отпечатана в сегашния си вид. Критиците смятат, че Белият дом се опитва да предотврати публикуването на пълния текст на мемоарите, за да предотврати подкопаването на позицията на президента в очакване на предстоящите избори през ноември. Тръмп възнамерява да победи и да бъде преизбран. Той обяви назначаването на Болтън за свой помощник по националната сигурност през март 2018 г., но след 18 месеца го уволни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама