Валентин Николов за АЕЦ "Белене": За нас е важно да се намали политическият риск и да има пари

18:15, 19 юни 20 25 2180 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Това, че "Росатом", "Фраматом" и "Дженерал електрик" обединиха усилия в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", е добра новина. Това коментира председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

За нас е важно да се намали политическият риск и и да има пари, добави Николов.

Ние сме част от енергийната европейска система, в България ще имаме изисквания, в които въглищните централи едва ли ще оцеляват, като поясни, че не зае през коя година ще се случи това.

"Във връзка със „Зелената сделка“, без ядрена централа можем да съществуваме, ще имаме обединяване на енергийните система в едно, но като се получат рискови времена като COVID-19, примерно или друг проблем, разчиташ на това, което имаш, заместване на мощности едни спрямо други е нещо добро“, каза още той и поясни, че според него АЕЦ „Белене“ трябва да работи.

Относно новите правила за избор на новия състав на КЕВР той поясни, че промяната на изисквания стаж е във връзка с идеята за разглеждане на определени хора, които са специалисти и винаги са били за запазване на цените на парното такива, каквито са.

Той спомена името на един такъв човек - Пламен Младеновски, директор на Дирекция „Топлоенергетика и енергетика“ в Комисията за енергийно и водно регулиран. Николов поясни, че това не означава, че той ще е шеф на КЕВР, а че се има предвид при избора на новия състав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама