Социалното министерство отпуска 50 млн. лв. за сектор "Туризъм"

08:55, 21 юни 20 / Политика 25 2551 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Сектор „Туризъм“ ще бъде подпомогнат с 50 милиона лева. Те ще бъдат отпуснати от социалното министерство по думи на заместник-социалният министър Зорница Русинова, предаде БНТ.

От 1-ви юли чрез мярката „Заетост за теб" ще бъдат подкрепени фирмите в горепосочения бранш. Общо 160 милиона лева ще отпусне социалното министерство, за да подпомогне работодателите при наемането на безработни заради кризата. Това ще гарантира заетостта на хората за 3 месеца.

Според последните данни от месеца в туристическите общини има най-високо ниво на безработица. Работодателите обаче не смятат, че мярката би им донесла ползи. Хотелиерът Диляна Цонева заяви, че вече повечето обекти са си наели персонал, ако са отворили и работят с минимален такъв. Не се знае дали ще се стигне до наемането на допълнителен такъв. Така отпуснатите средства стават ненавременни.

От бранша обаче са категорични, че финансовата помощ от държавата няма да им бъде от полза.

От 1 юли, освен възможностите по „Заетост за теб", започва и програмата в помощ на превозвачите и туристическия сектор, която ще гарантира допълнителни 290 лева към заплатите на служителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама