A to JazZ Festival показва пъстротата, енергията и магията на музиката

12:00, 24 юни 20 / Култура 25 3575 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Международният A to JazZ Festival е неизменна част от музикалната същност на град София, разнасяща духа на джаза из града и превръщайки го в столица на импровизационната музика за три дни. Създаден през не толкова далечната 2011г. от млад и вдъхновен от музиката екип  начело с Петър Димитров, фестивалът традиционно отбелязва началото на лятото, представяйки най-доброто от световната джаз музика под открито небе.

Снимка: A to JazZ Festival

Пред TOPNOVINI.BG основателят и водеща сила в създаването на A to JazZ Festival Петър Димитров разказа за раждането на фестивала, пътя към създаването на най-голямото и разпознаваемо джаз събитие в страната и любовта към музиката.

Роден в семейство на музиканти и израснал покрай обаятелната магия на музиката, Петър завинаги ще остане свързан с това велико изкуство, дори да не се занимава професионално с него. На четири години започва да свири на пиано, а на 10 вече е преминал на ударни инструменти, за да открие накрая голямата си любов – тромпета. Именно с него завършва и консерваторията. За музикалният си вкус Петър казва, че се е формирал в домашни условия, докато слушал радио. Любимото му предаване е „Купон на изток от рая“ и цели 20 години, след като за пръв път го чува, се превръща в негов водещ и продуцент.

Любовта към музиката, поне аз не мога да я дефинирам. Тя ме кара да настръхвам, да се усмихвам, да плача, да танцувам, да се влюбвам. Магията ѝ е в емоцията, в енергията, която носи. Това е единственото абстрактно изкуство – то не може да се пипне, види, може само да се чувства. Е, какво по-голямо от една възвишена любов, която дори не може да се обясни“, споделя той.

Снимка: A to JazZ Festival

Вдъхновението да създаде A to JazZ Festival получава преди много години от фестивал, който е имал страхотни дадености, но много лоши мениджмънт и визия. В продължение на няколко месеца мисълта не го напуска, докато в един момент не осъзнава, че София е град с безкрайно много дадености и пребогат културен живот, но въпреки това няма собствен джаз фестивал. Така се ражда A to JazZ Festival и днес е познат като събитието, което показва на хората невероятната пъстрота, енергия и магия на джаз музиката. През годините на фестивала са гостували редица велики изпълнители. През 2015 година  Рой Харгроув гостува в София, а след него сцената на A to JazZ фестивала е посетена и от Гласпър, Крисчън Макбрайт, Бранфорд Марсалис, Даян Рийвс и много други гиганти на съвременната джаз музика.

Идеята остава непроменена от първия ден – невероятно прекарване на открито с най-хубавата музика и най-страхотната публика“, категоричен е Петър.

Снимка: A to JazZ Festival

На въпроса защо е избрал джаз, а не някой друг музикален жанр Петър отговаря, че джазът е истинско въплъщение на магия. Самият той преди време казва „Всички слушат джаз, но се крият”, но сега споделя, че нещата вървят към положителна промяна. „Мисля, че за 10 години сцената и публиката в София се развиха много“.

Само за последните 5 години в София бяха открити над 10 нови места с програмиране на джаз, а някои от най-популярните заведения започнаха да правят концерти.

С умиление си спомня за първия „бум“ на фестивала, когато през 2015 г. хиляди хора посещават навършващия пет години музикален проект и артисти като Рой Харгроув и Хосе Джеймс истински вярват, че свирят на сцена с размерите на стадион „Уембли“ в Лондон. За изданието през 2017 година споделя, че е величествено заради истерията по Дърти Лупс и Робърт Гласпър, а през 2018 г. Джазмия Хорн казва от сцената, че никога не е пяла на такъв дъжд пред толкова много хора с чадъри. 2019 г. година бележи най-големия успех за фестивала до момента, когато 35 000 души гостуват на деветото издание и стават част от величествените концерти на Джейкъб Колиър, Крисчън Скот, Гост Ноут и много невероятни български артисти. Тогава за пръв път българско съдържание е излъчено по телевизия MEZZO, която е най-голямата телевизионна платформа за сценични изкуства с над 54 млн. зрители.

Снимка: A to JazZ Festival

Въпреки пандемията от COVID-19, която развали плановете на A to JazZ  за това лято,  Петър казва, че е оптимист и е сигурен, че през 2021 г. ще отпразнуват юбилея на фестивала подобаващо. „Добрата новина е, че съумяхме да създадем съвсем нов формат – “Ей ту Джаз концерти”, което е цикъл от 7 концерта с артисти като Белослава, Ангел Заберски квартет, Влатко Стефановски и Теодосий Спасов, Милица Гладнишка и секстета на Мишо Йосифов, Хилда Казасян с проекта “Да послушаме кино” и други“.  Концертите ще се проведат на живо в НДК-Платформа 6 и всеки може да си купи билет, с който да подкрепи фестивала и артистите в него.

Най-доброто тепърва предстои! Празнувайте живота, слушайте хубава музика и очаквайте A to JazZ Festival през юли 2021“, казва за финал Петър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама